„Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“
sajamknjiga.rs

Šta nas očekuje na sajmu?

Organizatori su omogućili da se posetioci uz prateće stručne skupove, ali i sam koncept ovog događaja upoznaju sa različitim obrazovnim institucijama i njihovim programima, ali najviše raduje i širok spektar obrazovnih ustanova različitih nivoa i struka.

Nisu zapostavljene ni nastavne metode poput raznih edukativniih izdanja, didaktičkih sredstava i igara koje podstiču kreativnost i motoriku, a u skladu sa modernom tehnologijom predstaviće se i neke platforme za e-učenje.

pixabay
pixabay

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na čijem štandu su predstavljeni neki najuspešniji primeri obrazovnih institucija, pre svega osnovnih škola i predškolskih ustanova, ali i uspešna implementacija dualnog obrazovanja u naš sistem školstva.

Primeri dobre prakse uspešnih škola

Svojim zalaganjem i uspešnom primenom savremenih nastavnih sredstava, kao primer dobre prakse, na sajmu se, među tri odabrane škole od strane Ministarstva, našla i Osnovna škola „Mihajlo Pupin“.

U izjavi za Tanjug o fokusu na digitalnu pismenost i razvoj „veština za 21. vek“ kod dece, koje će u toku sajma kroz radionice i predstaviti posetiocima, govorila je učiteljica Gorica Njegovanović:

twitter/Gorica Njegovanović
twitter/Gorica Njegovanović

„Trenutno realizujemo projekat „Škole za 21. vek“, koji su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i British Council. Deset nastavnika iz naše škole prošlo je obuku za veštine za 21. vek i dobili smo 30 uređaja uz pomoć kojih učenici uče programiranje.“

Deca uče programiranje u osnovnim školama

Nastavnici škole „Mihajlo Pupin“ u Finskoj i Estoniji videli su tzv. bibot uređaje, koji služe za početno učenje programiranja i kodiranja, a upravo ovi uređaji biće predstavljeni na štandu Ministarstva prosvete na Beogradskom sajmu.

čas kodiranja youtube/Gorica Njegovanović
čas kodiranja youtube/Gorica Njegovanović

„Za nas je značajno što možemo na sajmu da prikažemo ono što radimo, da i naše kolege vide kako jedna osnovna škola može da radi i kako svojim trudom i radom dolazimo do sredstava da nabavimo neophodnu tehniku za veštine za 21.“ istakla je Njegovanovićeva.

Nisu zaboravljeni ni fakulteti!

Kao i do sad, i ove godine su na sajmu predstavljene i visokoškolske ustanove. Da je ovo idealna prilika da se promovišu i privuku nove studente stava je prodekan za nastavu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Radojka Maletić:

„Moramo da budemo svesni da smo mi pre svega agrarana država i sigurna sam da mnogi dele moje mišljenje da budućnost leži u tome. Stoga smo ovde da prikažemo čime se mi sve bavimo, koje naučne discipline naši studenti izučavaju. Želimo da pokažemo da ni za čim ne zaostajemo za našim kolegama u okruženju pa i dalje.” istakla je Maletić u izjavi za Tanjug.

Šta još posetiti na sajmu?

  • Na Sajmu se predstavljaju i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to pod sloganom „Jednaki“, pa nije loše posetiti i njihov štand.
  •  „Znanjem do cilja“ projekat je Skupštine grada Beograda – Saveta za zapošljavanje grada Beograda, koji bi trebalo da motiviše mlade da razvijaju sopstvene preduzetničke ideje. Ovaj slogan mogao bi biti najzanimljiviji studentima, ali i onima koji maštaju da uplove u preduzetničke vode.

Četvrtak, poznatiji kao  „školski dan“ je, na Beogradskom sajmu knjiga, bio rezervisan za organizovane posete učenika, nastavnika, školskih biblitekara, studenata i profesora.


Izvor: rts.rs