Sa diplomom u rukama pravac inostranstvo!
Pixabay

Migracije studenata

Ove podatke donosi istraživanje o migracijama studenata, koje je sproveo kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Republičkim zavodom za statistiku. U istraživanju je učestvovalo 11013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji, a kao cilj istraživanja ministarka koja vodi pomenuti resor Slavica Đukić Dejanović istakla je sagledavanje obima studentskih migracija, kao i donošenje mera za zadržavanje mladih u zemlji.

Čak četvrtina studenata donela je čvrstu odluku da napusti zemlju i istrajni su u svojoj odluci do te granice da nijedna mera koju bi država preuzela, ne bi imala efekta.

Šta kažu studenti?

Studenti su kao beneficije života „preko grane” navodili lakše nalaženje posla u struci, bolje plaćen posao u struci, visok životni standard i bolju mogućnost profesionalnog napredovanja, a kao idealnu zemlju za život istakli Nemačku, izuzev IT-evaca za koje je Amerika obećana zemlja.  Na listi poželjnih zemalja za život našle su se i Norveška, Švajcarska i Austrija. 


Istraživanje je pokazalo da upravo studenti informacionih tehnologija, ali i medicine teže ka odlasku u inostranstvo, mnogo više nego oni sa društveno-humanističkih fakulteta.

Pixabay
Pixabay

Poražavajuć je podatak da se čak polovina ovih studenata nikada ne bi vratila u Srbiju, dok bi 19% to učinilo kada bi prikupilo dovoljno novca, a 13,8% je onih koji bi se vratili u slučaju poboljšanja ekonomske situacije u našoj zemlji.

Obezbeđene beneficije za pokretanje sopstvenog biznisa, stimulativni ili stambeni krediti, ali i podsticaji za naučni rad ono je što bi studente navelo da odustanu od odlaska u inostranstvo, pokazalo je ovo istraživanje.

Šta kaže rektorka univerziteta?

Novoizabrana rektorka Univerziteta u Beogradu, koja stupa na dužnost 1. oktobra Ivanka Popović, u intervjuu za portal Danas.rs okarakterisala je ove podatke kao izuzetno zabrinjavajuće, ali i konstatovala da bi bili još drastičniji da su anketirani svršeni studenti. Ona je naglasila da fakultete treba osnažiti da budu atraktivniji za tržište rada, kako bi se jačanjem proizvodnje mladi motivisali da ne odlaze iz zemlje.

„Moramo se boriti za svakog od 270.000 studenata, nezavisno od toga da li planiraju da odu u inostranstvo ili ostanu u zemlji, a novom strategijom obrazovanja do 2030. godine treba utvrditi smernice kako bi se uticalo na nepovoljnu statistiku”, dodala je rektorka.

Kao još jednu zabrinjavajuću pojavu istakla je i trend unutrašnjih migracija uz napominjanje da bi ruralne sredine mogle da ožive angažovanjem visokoobrazovanih ljudi.


Mladi iz Srbije odlaze u proseku s 28,5 godina, a svaki četvrti je visokoobrazovan. Ovo istraživanje dalo je zabrinjavajuće podatke, ali i podsticaj državi da konačno počne s korenitim promenama. Ostaje da vidimo da li će u tome uspeti. 


Izvor: danas.rs