Reci mi koju boju voliš, da bih znao ko si
Pixabay

U različitim kulturama boje imaju različito značenje. Mnogi psiholozi su od davnina bojama objašnjavali psihičko stanje pacijenata, a danas odeća koju nosimo ili marker kojim podvučemo neku reč može da nam kaže kako boje utiču na naše raspoloženje i kakav utisak ostavljamo na druge.

Boje se dele u dva spektra: ,,hladne“ i ,,tople“. Hladne se opisuju kao umirujuće, a tople kao one koje označavaju toplinu i agresivnost. Psihološka istraživanja govore da boje imaju privremeno dejstvo na nas. Na primer, ako boravimo u prostoriji koja je zelene boje, neko vreme imaćemo umirujući osećaj ili pak da se osećamo kao u prirodi. 


Pitamo se, šta bi se dogodilo kada bismo neku boju videli na papiru, tj. u studentskom slučaju marker određene boje našeg ne baš zanimljivog gradiva? Hoćemo li išta zapamtiti ako gradivo podvlačimo raznim bojama?

Pixabay
Pixabay

Krenućemo od boje markera

Plava

Plava boja izaziva osećaj smirenosti, ali i podseća na more. Ukoliko se zanesemo sa ovom bojom na belom papiru, vreme za učenje može se pretvoriti i u vreme za koje smo se prisećali kako je bilo na moru! 


Zbog toga je najbolje da deo gradiva koji nije baš zahtevan za pamćenje podvučemo plavom bojom. Kada stignemo do tog dela u knjizi, to će biti znak da je vreme za opuštanje, jer sledi laganiji deo gradiva.

Žuta

Ova boja se često označava kao vesela i topla. Kaže se da su ljudi koji vole žutu boju optimističniji nego ostali. Ona zapravo i simbolizuje optimizam, pa zato nije loše neki deo gradiva označiti žutom. Postoje šanse da kada nam reči budu bile obojene žutom, postanemo optimističniji, veseliji i da nam se dosadno gradivo dopadne.

Narandžasta

Predstavlja kombinaciju žute i crvene. Spada u spektar toplih boja i pobuđuje osećanja uzbuđenosti, entuzijazma i topline.

Kao i žuta boja, privlači pažnju, a kombinacija sa cvenom budi neke delove našeg organizma. Narandžasta stimuliše mentalne aktivnosti i čini nas spremnim da odradimo sve obaveze koje imamo.

Zelena

Simbolizuje prirodu. Nema sumnje da ova boja pruža osećaj smirenosti i zadovoljstva. Neke studije pokazuju da su studenti koji su čitali gradivo sa zelenog papira, čitali brže i bolje u odnosu na one koji su to radili sa belog papira. 


Kada podvlačite gradivo, zelenom možete podvući onaj deo gde se neki pojam objašnjava. Tada ćete lakše prihvatiti ono što piše u knjizi, a pritom će to objašnjenje biti na ,,prirodniji“ način shvaćeno.

Pixabay
Pixabay

Roze

Jedna od omiljenih ženskih boja, simbolizuje ljubav i nežnost. Smatra se da ima umirujući efekat, ali samo privremeno. Mislim da je situacija slična kao sa plavom bojom. Ukoliko se previše rečenica u tekstu podvuče ovom bojom, možda vas podseti na neku romantiku, pa se učenje pretvori u sećanje na ,,ljubavne jade“.

Ako pogledamo spektar markera koji dobijemo u pakovanju, najbolja kombinacija bi bila zelena i narandžasta. Zelenom obojiti duži deo teksta, a narandžastom pojedinačne pojmove i bitne reči. Mada, ukoliko u kompletu dobijete i roze i plavu, nije loše da ih iskoristite da nekoj simpatiji u pauzi za učenje, pokažete svoju kreativnost (inspirisani žutom) i nacrtate srce ili oblačić na papiru.