Prvi put u Beogradu: Međunarodni Dan praktikanata
Facebook

U sklopu obeležavanja događaja pokrenuta je onlajn kampanja na društvenim mrežama gde će se deliti iskustva i podizati svest o značaju kvalitetnih praksi sa prakse koristeći heštegove #MojaPraksa i #NeBurekPraksa.


Centralna aktivnost kampanje biće događaj 10. novembra 2017. godine u Beogradu na Platou kod Filozofskog fakulteta, od 12 do 14 časova. Tokom događaja biće održan simbolični performans pod nazivom #NeBurekPraksa.

Facebook
Facebook

Položaj mladih u Srbiji karakteriše visoka stopa nezaposlenosti i otežana tranzicija iz obrazovanja na tržište rada. Kako bi došli do prvog zaposlenja mladima je najčešće neophodno radno iskustvo i mreža kontakata, koje mogu steći kroz učešće u programima praksi. Međutim, neretko se dešava da njihov praktikantski staž  traje duže od dogovorenog ili očekivanog, a da najčešće ne vodi ka zaposlenju. 


Istraživanja u Srbiji su pokazala da mladi imaju pozitivne stavove prema praksama, ali da je čak 50% njih  bilo u programu prakse bez mentorstva, 77% je učestvovalo u programu prakse bez ugovora, a čak  90% praktikanata nije bilo plaćeno.


Nalazi analiza ukazuju i na to da u Srbiji ne postoji adekvatna ugovorna forma za regulisanje odnosa između „praksodavaca“ i praktikanata, kao i da ne postoje  mehanizmi za obezbeđivanje kvaliteta radnih praksi.

Pozivamo vas da se uključite u kampanju i podelite svoje priče sa prakse, pozitivne ili negativne, kao i da podignete svest o značaju kvalitetne prakse na Fejsbuku, Tviteru ili Instagramu, koristeći heštegove #MojaPraksa ili #NeBurekPraksa, kako bismo zajedno obeležili Dan praktikanata i skrenuli pažnju poslodavcima,  mladima i široj javnosti da prakse imaju efekata samo ukoliko su kvalitetne.


Više o događaju možete videti ovde, a o iskustvima mladih praktikanata možete više pročitati i ovde.