Prva uspešna godina za „O radio”

FOTO: O radio - Deo ekipe „O radija”

Prema trenutnim podacima kalifornijske kompanije za merenje posećenosti internet sajtova Alexa, „O radio” je na 893. mestu po posećenosti u Srbiji, dok je na svojim počecima zauzimao 6000. mesto. Porast slušanosti svog radija zaposleni objašnjavaju dolaskom voditeljskog para sa Radija B92, Mladena Urdarevića i Daška Milinovića, i pokretanjem njihove emisije „Alarm”.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika, Predrag Novković, tvrdi da bi bili slušaniji da imaju FM frekvenciju, ali da zakonske odredbe to ne dozvoljavaju.

„Po zakonima koji važe kod nas, javni servis, u ovom slučaju Radio televizija Vojvodine, ima pravo na dve televizijske i tri radijske frekvencije i to su prvi i drugi program televizije i prvi, drugi i treći program Radija Novi Sad. Morao bi se promeniti zakon da bi naš radio dobio frekvenciju. S druge strane, sebe doživljavamo kao medij budućnosti. Sve se polako seli na internet, a mi smo već tu, tako da ćemo spremno dočekati momenat kada svi budu na mreži” – za iSerbia kaže Novković.

Ideja o pokretanju „O radija” potiče iz vrha Radio televizije Vojvodine, jer u svom programu nisu imali dovoljno sadržaja za mlade, te se tako otvorio put nastanku novog medija. Eksperimentalno je radio za vreme Exit-a 2014. godine, a formalno je pokrenut 29. novembra iste godine. Model na koji su se ugledali pri organizovanju radija bio je javni servis u Kelnu (Nemačka), koji ima omladinski internet radio.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

Novinarka ovog radija, Radmila Leovac, je za portal iSerbia rekla da, prateći „Omladinski radio”, mlađa populacija može saznati korisne informacije i pročitati priče kojih nema u drugim medijima. Ona je dodala da se trude da budu drugačiji i da određene teme posmatraju iz drugog ugla, poštujući standarde javnih servisa.

„Naš radio je jedan od retkih medija koji nije tabloidan. U njemu nema mesta senzacionalizmu, a to se vidi po tome što ne pratimo rijaliti programe. Potpuno ih ignorišemo i ne želimo da im damo medijski prostor. Imamo rubriku „Temu dana” koja obrađuje neki društveni problem ili pojavu. Na primer, nedavno smo pisali o smerovima koje Nacionalna služba za zapošljavanje ne prepoznaje, ukinuti su, te studenti ne znaju šta da rade sa diplomom koju dobiju završetkom tih profila” - izjavila je Leovac. Takođe, dodala je da se mladi na portalu O radio, mogu informisati o besplatnim stvarima u gradu, mogu dobiti preporuke dobrih koncerata, predstava, knjiga i slušati kvalitetnu muziku.

Asistentkinja sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Smiljana Milinkov, kaže da je veoma značajno što je pokrenut „O radio”, jer je tako ispunjen zadatak javnog servisa da ima program namenjen svim generacijama.

sagovornici_2016_01.jpg

FOTO: Privatna arhiva - Sleva na desno: Radmila Leovac, Predrag Novković i Smiljana Milinkov

„Nekako su mladi bili skrajnuti u okviru Radio televizije Vojvodine, a osnivanjem ovog radija je i taj deo pokriven. Veoma je važno to što „Omladinski radio” ima kvalitetan program. Danas većina medija ima populistički pristup publici i neguju popularnu, odnosno masovnu kulturu, dok se na ovom radiju nudi kvalitet koji ima za cilj da obrazuje” – naglašava Milinkov.

Anketa koju smo sproveli među studentima Univerziteta u Novom Sadu pokazuje da četvrtina ispitanika sluša „O radio”. Studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Vida Ružičić, rekla je da voli da sluša muziku i saznaje korisne informacije putem ovog radija.

„Izbor muzike mi se najviše dopada. Promovišu mlade bendove i prate aktuelna dešavanja na muzičkoj sceni. Zbog toga sam bila na njihovoj rođendanskoj žurci. Na ovom radiju se mogu saznati interesantni događaji u gradu koje studenti treba da posećuju” – istakla je Vida.

„O radio” je za kratko vreme postigao veliki uspeh, pre svega, zbog kvalitetnog sadržaja i poštovanja osnovih pravila novinarske profesije, a i zbog pristupa veoma osetljivoj grupi društva - mladima.

„Radio bitka” (Radio Battle)

Samo nekoliko meseci posle pokretanja, „O radio” je osvojio drugo mesto na prvom evropskom radijskom takmičenju pod nazivom „Radio bitka” u Italiji. Novinari ovog radija, Sofija Balać i Aleksandar Mladenović, takmičili su se sa sedam evropskih zemalja izvodeći program na engleskom jeziku. Rangiranje učesnika vršeno je prema broju tvitova slušalaca, a pobedu su odneli predstavnici Letonije.

radio_bitka_01_2016.jpg

FOTO: O radio - Voditelji „O radija”, Sofija Balać i Vukašin Kartalović pozivaju na „tvitovanje”

Ove godine „O radio” ponovo učestvuje na ovom takmičenju, koje će se održati 17. januara. Slušaoci glasaju po istom principu, putem Tvitera, a ako želite da podržite „O radio”, to možete učiniti uz haštag #radiobattleRS. Na sledećem linku pročitajte intervju Sofije i Aleksandra, koji su za naš portal govorili o utiscima sa prošlogodišnje „Radio bitke”.


Marija je emotivna, empatična i privržena ljudima koji je okružuju