Proslavite Dan studenata uz muziku i druženje u Studenjaku!
Pixabay

Koncert organizuje Udruženje studenata Studentskog grada u saradnji sa Ustanovom studentski centar „Beograd”. Očekuje se da će koncertu prisustvovati preko 12.000 posetilaca, pretežno studenata.


Ove godine ćete uživati u nastupima Amadeus Benda, grupe Who See, Grupe Eastock, Uličnih pasa, Quatro Benda, a u program će uvesti DJ.


Koncert će upotpuniti brojni sponzori događaja, koji će dodeliti nagrade za najbolje studente, različite poklone, a obradovaće vas i mnogobrojnim popustima na različite vrste usluga.


Ulaz je slobodan.

Pixabay
Pixabay

Znate li zbog čega se 4. aprila obeležava Dan studenata?

U Srbiji se Dan studenata obeležava baš 4. aprila u znak sećanja na Žarka Marinovića, studenta prava koji je izgubio život u studentskim demonstracijama 1936. godine.


U štrajku koji je započet 3. aprila 1936 u Beogradu učestvovali su studenti iz Beograda, kojima su se pridružile kolege iz Skoplja, Ljubljane, Subotice i Zagreba. Marinović, poreklom sa Cetinja, ubijen je u svojoj 25. godini pokušavajući da odbrani kolegu u sukobu komunista i nacionalista. Nekoliko hiljada studenata došlo je na Marinovićevu sahranu.


Godine 1954, u znak sećanja na Žarka Marinovića, 4. april proglašen je Danom studenata.


Izvor: Studentski grad