Pronađite idealnu praksu na „Danima prakse”

Projekat „Dani prakse” je osnovan sa ciljem da se studentima pruži prilika za praktičnu primenu stečenih teorijskih znanja, sticanje novih iskustava i osposobljavanje za samostalan rad u struci. Na ovom, dvodnevnom projektu, učestvuju kompanije iz različitih sfera poslovanja, od kojih će studenti moći da dobiju odgovore na sve nedoumice koje imaju i to na domaćem terenu.

Stručna praksa nije samo priprema za profesionalnu karijeru i unapređenje profesionalne biografije, već često predstavlja idealan početak uspešne karijere. Iako je svrha projekta pronalaženje prakse za studente, neretko se dešava da poslodavaci smatraju polaznike prakse i potencijalnim kandidatima za zaposlenje.

Kako da se predstavite poslodavcu na najbolji mogući način?

Intervju za posao, osim što daje priliku da se zaposlite, predstavlja i jednu vrstu lične prezentacije. Pre nego što odete na razgovor za posao, morate naučiti kako svoje veštine i znanja da prenesete na što bolji način.

Ukoliko smatrate da je posao za koji ste aplicirali idealan za vas, da imate neophodne veštine koje se zahtevaju, pruža vam priliku za razvoj i napredak, intervju ne sme da predstavlja prepreku. Predstavljamo vam nekoliko najčešće postavljanih pitanja i smernice, kako na njih treba odgovoriti.

1. Zašto bi trebalo da vas zaposlimo?

Ovde se očekuje da sumirate svoje radno iskustvo i značajne rezultate koje ste postigli.
Dani_prakse_1.jpg

FOTO: Anđelija Jezdimirović - Dani prakse 2015.

2. Zašto želite da radite ovde?

Pre razgovora za posao trebalo bi da istražite podatke o preduzeću u koje idete na razgovor. Razmislite šta je privuklo vašu pažnju i šta vas je zainteresovalo za tu kompaniju.

3. Koji su vaši ciljevi?

Osvrtnite se na kratkoročne ciljeve i ukoliko je moguće, povežite ih sa dotičnom firmom.

4. Koje veštine posedujete za obavljanje ovog posla, koje drugi kandidati nemaju?

Ovo je vaša šansa da se zaista izdvojite, pokušajte da pronađete nešto što bi vas zaista izdvojilo od ostalih kandidata i po čemu će vas poslodavac zapamtiti. Ne ponavljajte svoju biografiju ili tipične osobine koje svako pominje - jake komunikacione veštine, timski igrač, vredan radnik i tako dalje.

5. Koliku početnu platu očekujete?

Ako možete, nemojte prvi spominjati platu, ali ukoliko vas to poslodavac pita, prethodno se informišite koliko se takvo radno mesto plaća. Ovde uvek možete razgovor okrenuti u svoju korist, tako da vam poslodavac kaže prvu visinu plate.

Ako ste se pripremili, prošli kroz sva pitanja i imate spreman CV, posetite 20. i 21. aprila Fakultet organizacionih nauka, jer je projekat „Dani prakse” idealna prilika da ostvarite kontakt sa kompanijama i testirate svoje veštine.

Za dodatne informacije posetite sajt Saveza studenata Fakulteta organizacionih nauka, kao i zvaničniu Facebook stranicu Dani prakse. Ponesite svoj CV i zakoračite ka uspehu!