Profesorka Mila Pavlović: Ja zaista tražim samo znanje!
Pixabay

Sve je počelo pojavom izjava nekolicine studenata o tome kako je ispite kod pomenute profesorke nemoguće položiti i da je ona razlog zašto oni nisu završili fakultet. To je privuklo veliku medijsku pažnju. 


Shodno tome, bili smo svedoci izjave studentkinje Danijele Dragutinović za TV Prva: „Studiram od 1998. godine kao redovan student Beogradskog univerziteta, sve ispite sam polagala redovno. U međuvremenu sam se udala, rodila decu, ispolagala sve ispite, osim kod dotične osobe, profesorke Mile Pavlović“. Nekako se čini da od tog trenutka sve počinje.


Međutim, tokom našeg istraživačkog rada javilo nam se više onih studenata koji su govorili o profesorki sa poštovanjem i u pozitivnom kontekstu. Insistirajući na objektivnosti i nepristrasnosti u ovom slučaju, a ujedno i poštujući želju za anonimnošću sagovornika, neke od izjava za iSerbiu su bile:

„Polagao sam kod profesorke ispite po nekoliko puta, jedan ispit četiri puta, a drugi dva puta i sve što mogu da kažem je da sve što se piše nije istina i da profesorka samo traži znanje“, objašnjava jedan od ispitanih studenata.

„Nije mi jasno o čemu se radi, jer je profesorka toliko divna, boljeg predavača nisam imao. Ispit jesam položio teže nego što sam ostale, ali svako ima svoje kriterijume“, objašnjava drugi student.

Tragajući za razlogom zašto nam se ne javljaju studenti koji su nezadovoljni dobijali smo opravdanja poput straha i da o tome treba da pričaju oni studenti koji više nemaju šta da izgube. Mi do takvih studenata nismo došli sem do komentara, kao što je:

„Devedeset procenata nije položilo, a ostalih deset je položilo, jer ih je ispitivao asistent Filip. Drugačije je nemoguće položiti, jer ona traži nemoguće. Meni profesorka nije prigovarala, ali znam ljude kojima jeste“, tvrdi jedan od nezadovoljnih studenata.

Iako studenti prepoznaju problem, iz nekih razloga ne žele da govore o njemu. Na taj način problemu daju legitimitet te on nastavlja da postoji.


Profesorka Mila Pavlović nije želela da dublje komentariše navode studenata, ali je naglasila: Ja zaista tražim samo znanje


Istina je tu negde, sakrivena među studentima koji ćute.