Pravna praksa za pobednike Big Deal projekta


Foto: Biznis i Finansije

Šta je Big Deal?

Big Deal je regionalni projekat započet 2012. godine koji je prve tri godine okupljao najbolje studente prava iz Srbije. Od 2015. godine, projekat uključuje i članice TLA (Top-tier Legal Adriatic), udruženja nezavisnih advokatskih kancelarija iz Bosne, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Oslanjajući se na sličnosti pravnih sistema i jezika, cilj saveza je da proširi svoje mogućnosti udruživanjem sredstava i stručnosti, deleći ih preko jurisdikcije, kao i obezbeđivanje standardizovane usluge iz svake od firmi članica.

Idejni tvorac i koordinator projekta je advokatska kancelarija „JPM“ (Janković, Popović i Mitić), koja je i 2016. godine je organizovala studije slučaja za najbolje studente Pravnih fakulteta iz regiona.

Cilj je da student prava na praktičan način, uz vrsne advokate iz Srbije i zemalja u okruženju, ovlada znanjima i veštinama kompanijskog prava kroz višemesečnu studiju slučaja. Cilj je takođe i pružanje mogućnosti najboljim učesnicima da postanu praktikanti u nekoj od advokatskih kancelarija, gde se mogu i zaposliti.

Big Deal 2016.

Finale projekta iz 2016. godine iziskivalo je mnogo više muke i obaveza oko prikupljanja prateće dokumentacije. Studenti su imali mnogo kompeksnije i teže zadatke nego što je to bio slučaj u prethodnom finalu, ali svi timovi su se veoma dobro snašli.

Učesnici su i ove godine imali priliku da se bolje upoznaju sa postupkom sprovođenja jedne kompleksne transakcije, fazama koje je prate, izazovima sa kojim se susreću u toku pripreme, a naročito tokom pregovora koji prethode zaključenju ugovora.

Cilj je bio da steknu nova i primenljiva znanja iz ove oblasti. Na ovaj način studenti su imali priliku da se susretnu sa konkretnim problemima u privredi i da ih rešavaju u gotovo realnim uslovima. Iskusni advokati su im prenosili svoja znanja i iskustva i pomagali im da lakše prođu skroz period pripreme i provođenja transakcije.

Advokati koji su ocenjivali studente, zaključili su da su presudile samo nijanse. Kako navode na sajtu „JPM“-a, Nikola Poznanović, partner advokatske kancelarije „JPM“, izjavio je da je ove godine borba među ekipama bila najozbiljnija i da Srbija ima buduće pravnike koji mogu da pariraju iskusnim advokatima.

„Pored sticanja novih znanja i iskustva, vrednost Big Deal projekta je i u tome što se studenti međusobno druže i razmenjuju znanja. Na taj način oni ovom projektu daju posebnu energiju, koja ih dodatno motiviše da zavole svoj poziv i ozbiljno rade na svojoj budućnosti“, komentariše Poznanović.


Izvor: Večernje novosti / JPM