„Pametni" YouTube kanali za studente
pixabay

YouTube je široko područje koje obiluje videima razne tematike. Stekao je svoju popularnost brzim i lakim pristupom, a takođe i svojim vizuelnim sadržajem koji vrši veliki uticaj u celom procesu. U vezi sa tim, većinom služi za zabavu i praćenje vesti, s obzirom na to da ide u korak sa medijima, te njegov edukativni deo često biva zanemaren. Koliko ste se potrudili da na njemu nađete odgovore na vaša pitanja iz života― metode učenja, snalaženja, brzog pamćenja, problema usled nedostatka koncentracije i drugo? Ovde je navedeno nekoliko kanala koji su omiljeni među studentima i mladima i koji uspevaju da na zanimljiv i pojednostavljen način pruže objašnjenja na razne dileme sa kojima se često srećemo.

The school of life

Naravno, prvo mesto zauzima mnogima omiljeni kanal The School of Life. Osnovan od strane filozofa Alain de Botona, ovaj kanal pruža „kurikulum“, odnosno nastavni program časova koji se, ukratko sročeno, bave emocionalnom inteligencijom. Videi su jasno podeljeni po sferama kojima se bave, a vizuelni crteži su u skladu sa pričom i potpomažu njenom shvatanju. Izdvojen je jedan od videa sa ovog kanala koji je najposećeniji među studentima.

Thomas Frank

Tomas Frank je Grk koji je završio Univerzitet u Ajovi. Kroz svoje videe pomaže studentima da uče brže i dostignu svoje ciljeve u karijeri. Ima svoj drugi kanal pod nazivom The College Info Geek, gde izbacuje nove epizode svakog ponedeljka. Ispod se nalazi jedan od njegovih videa sa ličnog kanala koji on preporučuje onima koji su se tek upoznali sa njegovim radom. Izdvojite par minuta i pogledajte ga!

Crashcourse

Grci i ovde preuzimaju sve zasluge. Osnovan je od strane dva brata, Henka i Džon Grina, gde je drugi trenutno poznat kao uticajan pisac romana. Ovaj kanal se prvobitno bazirao na sociologiji i naučnim zanimljivostima, ali se vremenom proširio i na mnoga druga istraživačka polja. Ovde takođe imamo već gore pomenutu podelu na „kurikulume“, gde svaki deo drži druga osoba. Deo koji se najviše bavi metodom učenja, pamćenja i količinom koncentracije kod studenata zove se Study Skills i njime se bavi upravo Tomas Frank, o kojem je napisano nekoliko reči iznad. 

Wisecrack

Wisecrack je primer kanala koji se bavi uopšteno pop kulturom: analizom filmova, književnosti, pa čak i video igara i iz njih izvači skrivena filozofska, sociološka i psihološka značenja. Idealan je za one koji vole umetnost u širem značenju i žele da je bolje upoznaju kroz neko drugo svetlo koje imamo priliku da vidimo ovde zahvaljujući grupi talentovanih ljudi koja nam spretno i na komično-realističan način objašnjava detalje koje naše oko često previdi.

How to adult

Ime govori samo za sebe u ovom slučaju. Jedan je od najkorisnijih kanala koji se bavi socijalnim i psihološkim problemima kod studenata, kako kod onih mlađih, tako i kod onih starijih. How to Adult deli svoje videe na vrlo konkretne „plejliste“, što u velikoj meri pomaže ako tražite nešto određeno na njihovom YouTube kanalu. Moja topla preporuka ovde je svakako ogranak pod nazivom Professional, iz kog sam izdvojila sledeći video:

Na ovu listu možemo da dodamo i YouTube kanale kao što su:

1. Life Naggin

2. Easy Languages

3. Brightstorm

4. HowStuffWork


Lista se ovde naravno ne završava. Broj kanala poput ovih je ogroman. Neki su konkretno usmereni na određene sfere znanja (kao na primer Easy Languages ), ali svi u temelju imaju istu postavku― razrešavanje dilema koje su svima dobro poznate i kojima nepobitno slede logička objašnjenja koja imaju ulogu da iskristališu maglu koja zna neprimetno da se stvori oko nas i uspori nas ka dolasku do cilja.