Ovo je vodič za najbolje alate e-učenja
Pixabay

Kada se pojavio internet, mnogi nastavnici su ga smatrali izvanrednim sredstvom za učenje koje učenici mogu da koriste širom sveta. U početku je e-učenje imalo lošu reputaciju, jer su mnogi mislili da upotreba kompjutera u učionici eliminiše ljudski faktor koji je nekim učenicima potreban. Ipak, sada smo svi svedoci na koji način se tehnologija širi, pa prihvatamo pametne telefone i tablete u učionici.

Mnogi fakulteti i koledži u svetu koriste sistem e-učenja koji se naziva „učenje na daljinu“, tako da možete da prisustvujete časovima od kuće. Zamislite tu mogućnost pre 40 godina!

Mnoge kompanije koriste isti pristup kako bi motivisale svoje zaposlene da se više usavršavaju i da daju bolje rezultate na poslu.

Kada ovde govorimo o e-učenju, zapravo govorimo o „virtualnim učionicama“ koje možete da pohađate iz celog sveta. Jedino što vam je potrebno je internet konekcija. Najbolje platforme „virtualnih učionica“ su: Coursera, edX, UdacityKhan Academy, Stanford Online i mnoge druge. Virtualne učionice su deo MOOC-a (Massive open online course), onlajn kursa otvorenog tipa, jednog od trenutno najpopularnijih alata za učenje koji se koriste.

Da biste pohađali neke od kurseva, morate da platite, jer su neki od MOOC organizatora kurseva komercijalno orijentisani. Oko 80% kurseva je na engleskom jeziku, ali ih možete naći na preko 14 jezika.

Ovde ćemo se usredsrediti na Coursera i edX, jer se njihovi kursevi uglavnom odvijaju onlajn i imaju najveći tržišni udeo u MOOC-u u poređenju sa svim ostalim organizatorima kurseva.

Coursera i edX zajedno organizuju više od hiljadu onlajn kurseva.

Postoje dve vrste kurseva

  1. oni koji su određeni vremenskim rokom
  2. oni koji prate vaš tempo rada

Glavna razlika je ta što na kursevima koji prate vaš tempo možete da napravite pauzu i da nastavite kada vi to želite. Ako završite kurs, besplatno ćete dobiti potvrdu o postignuću koju možete da postavite na svoj LinkedIn profil ili da je sačuvate kao dokaz da ste uspešno završili sve zadatke.

Da biste dobili potvrdu, morate uspešno da prođete najmanje 50% zadataka. Takođe, postoji i overena potvrda o pohađanom kursu koju overavaju organizator kursa i univerzitet. Međutim, da biste dobili ovu potvrdu, morate da je platite.

Zadaci kursa podeljeni su na nedelje, pa tako svake nedelje morate da prođete nedeljne zadatke. Na kraju kursa se saopštava vaš ukupan zbir bodova i dobijate potvrdu ukoliko ste završili najmanje 50% kursa, kao što je ranije napomenuto.

MOOC zaista postaje veoma uticajan. U njega je uključeno preko 400 univerziteta, preko 2500 kurseva i 18 miliona onlajn studenata širom sveta. Ima toliko uticaja da neki organizatori kurseva nude ETSC kredite za studente koji završe kurs.

Ovo su neki od MOOC provajdera:

Pixabay
Pixabay

Autor ovog teksta aktivno koristi platformu za e-učenje u poslednje tri godine, možda čak i duže. Sve je počelo 2012, kada su se MOOC platforme masovno proširile internetom.


Kada govorimo o e-učenju, ne postoje neke posebne mane. Možete reći da ne postoji prava „licem u lice“ interakcija, ali ipak možete razgovarati sa kolegama sve vreme, kroz Google Hangout, vebinare, odeljenske forume i mnogo toga drugog.

Prednosti e-učenja

Neke od prednosti e-učenja su:

  • Besplatno je. Možete naći kurseve na temu koja vas interesuje. Postoje stotine besplatnih kurseva na internetu.
  • Učenje je dostupno 24/7. Možete učiti i pohađati kurseve od kuće, kada god poželite. Kod kurseva koji prate vaš tempo rada, vi ste glavni i možete da napravite pauzu i da nastavite od koraka koji vi želite.
  • Proširujete svoje znanje. Putem e-učenja, možete razgovarati sa svojim kolegama širom sveta, da razmenjujete ideje, stičete nove prijatelje i mnoge druge stvari.
  • Znanje koje ste stekli putem e-učenja možete da primenite kako biste bolje razumeli rad vaše škole i odeljenja.
Sledeći put kada sedite kod kuće i dosađujete se, skrolujete po 9GAG-u ili proveravate najnovije vesti na društvenim mrežama, setite se da je besplatno znanje na nekoliko klikova od vas.


Do sledećeg puta, neka snaga znanja bude s vama!


Izvor: Youth Time Magazine