Spavati, možda sanjati: Kada spavaš, ti si svoj!
Facebook

Sandra Ninić i Una Cagić, studenti druge godine odseka Primenjeno slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, otvorile su 10. aprila svoju prvu zajedničku izložbu u Ostavinskoj galeriji u sklopu organizacije umetničkog pokreta Slavimo umetnost.


Postavka se sastoji od autorskih slika gde beležimo ljude koji spavaju. Šašaviji i nestvarniji deo portreta su Unino delo, dok su realističnije slike moje“, objašnjava Sandra Ninić za portal iSerbia.


Ona je odlučila da se bavi ovom temom pre dve godine, kad je svaki dan beležila crteže i skice svojih usnulih prijatelja. Kasnije, ti crteži su prerasli u slike koje čine samu postavku.

Facebook
Facebook

Svi likovi na portretima su osobe koje je imala priliku da posmatra dok spavaju. Inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazi u svojoj sopstvenoj „spavaćoj bolesti“ po kojoj je poznata ljudima koji je bolje poznaju.


„Lepotu pronalazim u prirodnosti čoveka i njegovom jednostavnom i suptilnom doživljaju spajanjem sa sredinom. Lepo je zato što je iskreno. Ti kad spavaš, ti si svoj. Facijalna ekspresija i poza u nekom trenutku su oličenje tvojih misli i osećanja. Zato su takvi trenuci dragoceni. Nije bitno kako ti tog ili nekog drugog dana vidiš sebe u ogledalu, jer to možda nije tvoje pravo lice", ističe Sandra.Facebook
Facebook

Una Cagić je drugačije pristupila ovoj temi. Ona kombinuje klasične portrete sa efektima na fotografiji stvarajući od stvarnog nestvarno. Suprotstavlja mrak i boju predstavljajući senku jakim kontrastnim bojama u odnosu na sam portret. Na taj način daje novu dimenziju slikama.Ulaz je slobodan!