Održani II Karlovački dani slobodne misli

Reč je o međunarodnom interdisciplinarnom studentskom skupu u okviru kojeg su realizovani sledeći sadržaji: 1. studentska konferencija, 2. projekcija dokumentarnog serijala Religije, nacionalizam i kultura sećanja čiji je autor dr Nikola Knežević, 3. izložba fotografija Samire Ulejle (Samira Oulaillah) Razotkrivanje kulturnog bogatstva i 4. pozvano predavanje dr Aleksandre Đurić Bosnić O dekonstrukciji ksenofobije.

U okviru studentske konferencije, okosnice skupa čija je glavna tema glasila Percepcije drugog kao drugačijeg, kroz devet plenarnih sekcija prezentovano je tridesetak referata studenata i studentkinja osnovnih, master i doktorskih studija sa Univerziteta u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Berlinu i Londonu. Većina predstavljenih radova u svom je fokusu imala teorijska promišljanja fenomena drugog, te različitih socio-kulturnih pojava i problema koji se s njim u vezi javljaju, a sve to s obzirom na konkretne prostorno-vremenske determinante.

IMG_3453.jpg

Jedan od pratećih sadržaja II Karlovačkih dana slobodne misli bila je i projekcija dokumentarnog serijala dr Nikole Kneževića pod nazivom Religije, nacionalizam i kultura sećanja. Reč je o serijalu koji se bavi razotkrivanjem uloge dominatnih religija na prostorima bivše SFRJ u podstrekavanju etničkih podela, jačanju nacionalizama i zaoštravanju konflikata u ratom zahvaćenoj zemlji na početku poslednje dekade dvadesetog veka.

Pozvano predavanje dr Aleksandre Đurić Bosnić O dekonstrukciji ksenofobije u svom je fokusu imalo markiranje prostora interkulturalne komunikacije kao globalne socio-kulturološke suprotstavljenosti jednoznačnosti, zatvorenosti, ksenofobičnosti, stigmatizaciji i drugim ideologizovanim praksama. Polazeći od teorijskih postavki koje pripadaju različitim naučnim sferama, te potkrepljujući ih konkretnim primerima anticivilizacijskih slika s kraja dvadesetog veka dr Aleksandra Đurić Bosnić je iznela duboko promišljenu kulturološko-istorijsko-filozofsku analizu našega društva, te ukazala na potrebu ne samo za dekonstrukcijom, već i supstitucijom retrogradnih i restriktivnih ideoloških matrica.

IMG_3484.jpg

U okviru izložbe pod nazivom Razotkrivanje kulturnog bogatstva predstavljeno je dvadesetak dokumentarnih fotografija Samire Ulejle nastalih tokom njenih putovanja po Africi, Aziji i Srednjoj Americi.

_event_management.gif

Poslednji dan skupa bio je rezervisan za otvorenu diskusiju u okviru koje su učesnici i učesnice skupa imali priliku da u manje formalnom okruženju iznesu svoje utiske u vezi sa svim realizovanim sadržajima, dok su organizatori na zatvaranju skupa, između ostalog, naznačili da će poziv za učešće na III Karlovačkim danima slobodne misli biti objavljen do kraja 2016. godine, a svi zainteresovani za učesće mogu da im se obrate putem mejla (afirmacijamisli@gmail.com).

Pročitajte i:

Uskoro: Zajedno do bine u Vrdniku!
Otvoren konkurs za ovogodišnji Filmski front!
Uskoro: Vršačka ulična sportijada!