Novi smer na Akademiji umetnosti u Novom Sadu


Foto: Saznaj

Do sada su jedino studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu imali priliku da uče o tome, međutim, od sledeće godine tu mogućnost imaće i novosadski studenti. Ovaj program će biti realizovan u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, Galerijom Matice srpske i Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, a za sve studente je predviđena praksa u svim restauratorskim i konzervatorskim ateljeima Novog Sada.

„Ovaj program je nastao iz potrebe za stručnjacima u institucijama koje se bave zaštitom dobara. Moramo da poradimo na zaštiti našeg kulturnog nasleđa“, za Blic je izjavila Bosiljka Zirojević Lečić, šef Departmana likovnih umetnosti Akademije i dodala da će studenti koji se opredele za ovaj program biti osposobljeni kao konzervatori i restauratori.

Predviđeno je da ovaj program traje dve godine, kao i da akademci svaki semestar provedu na stručnoj praksi u Galeriji Matice srpske i Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Prema rečima profesorke Akademije umetnosti, Dubravke Đukanović svi studenti bi trebalo ravnopravno da učestvuju u projektima ovih ustanova. Njihov glavni zadatak biće rad na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u regionu – Rumuniji i Mađarskoj.


Izvor: Blic