Neke od češćih bolesti studenata i kako ih izbeći
picabay.com

Studentima je u toku studija nametnuto mnogo obaveza, konstantno su pod pritiskom i nikada nemaju dovoljno vremena. U svoj toj gunguli i gužvi, mladi često zaboravljaju da se odgovorno ponašaju prema sebi i vode računa o svom zdravlju. Među studentima najčešće se javljaju tri grupe bolesti koje su uglavnom rezultat neurednog načina života ali i nedostatka svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i nepravilne higijene, te eskiviranja redovnih sistematskih pregleda.

Prva od grupa bolesti koje se javljaju među studntima su genitourinarne bolesti. One se najčešće javljaju kod devojaka i manifestuju se kroz infekcije rodnice i stidnice, bolesti grlića materice i zapaljenja bešike. U dvadesetim godinama većina mladih postaje seksualno aktivna, ali još uvek nije svesna važnosti zaštite prilikom seksualnih odnosa. Upravo nezaštićeni odnosi česti su vinovnici ovih bolesti ali i nepravilna intimna higijena. Iako mogu biti pomalo neprijatni, redovni pregledi ginekologa i urologa kao i savetovanja i edukacija o načinima zaštite najbolja su preventiva ovih vrsta bolesti.

Niko od nas nije oduševljen idejom odlaska kod zubara, ali kao odrasle osobe moramo stisnuti zube i otići. Međutim, prema statistikama čini se da je studentima odlazak kod zubara mrskiji i strašniji od izlaska na ispit, zato što su bolesti zuba i desni druge po učestalosti među bolestima koje se javljaju. Kvarovi na zubima ali i oštećenja desni veoma su česti među studentima. Posete zubaru se zbegavaju dok god nam obraz ne otekne a sredstva protiv bolova prestanu da deluju. Uzroci kvarova na zubima i bolesti desni su nepravilna oralna higijena i loša ishrana. Nega desni uglavnom je zanemarena, međutim, ona je veoma bitna budući da desni ishranjuju zube, a ukoliko su u upali one tu funkciju ne mogu da obavljaju kako treba. Potrudite se da prilikom sledeće posete zubaru obavezno pitate za pravilan način pranja zuba i jedite namirnice bogate kalcijumom jer on potpomaže zdravlje zuba ali i kostiju.

Pixabay
Pixabay

Po učestalosti treće po redu su bolesti respiratornog trakta i krajnika, manifestuju se uglavnom kroz upale i infekcije, ali one se leče brzo i ne stvaraju veće komlikacije. 


Međutim, zabeležen je porast poremećaja vida. Studenti mnogo vremena provode nad knjigom i za računarom. Dosta nas nije svesno lošeg uticaja plavog zračenja, stoga je veoma važno smanjiti vreme koje provodimo za računarom i nad ekranima tableta i telefona zato što ona ima veoma loš uticaj na vid.

Većina ovih bolesti može se izbeći usvajanjem zdravih životnih navika i pravilan rapspored prioriteta. Stres koji doživljavamo pred ispite i kolokvijume, te stalni strahovi zbog rokova za završetak, studija, uslove za dom i stipendije veoma loše utiče na naše zdravlje. Važno je zapamtiti da je ispred diplome zdravlje ( ali nemojte ovo da koristite kao izgovor za lenjost i prokrastinaciju!). 


Posezanja za alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama radi opuštanja jedna je od lošijih životnih navika među studentima, a prilično je česta. Konzumiranje alkohola može dovesti do rizičnih seksualnih odnosa, agresije i saobraćajnih nezgoda stoga se trudite da ne pijete mnogo i često. Svakako da je čašica, dve u redu s vremena na vreme ali vodite računa, loše navke se vrlo brzo stvaraju. Umesto toga fokusirajte se na stvaranje dobrih životnih navika koje uključuju fizičku aktivnost i zdravu ishranu. 


Samo se 30% studenata aktivno bavi sportom, dok se ostalih 70% povremeno ili uopšte ne bavi fizičkim aktivnostima, što je prilično ozbiljna situacija budući da je fizička aktivnost veoma važna zbog kompletne dobrobiti organizma i može biti prevencija drugih bolesti! O svim benefitima fizičke aktivnosti možete pročitati u ovom tekstu.

Pixabay
Pixabay

I još ćemo vam samo skrenuti pažnju na zdravu ishranu. Da, o tome se stalno priča, ali ne bez razloga! Loša ishrana i preskakanje obroka mogu jako loše uticati na vaš organizam. Oni mogu biti uzrok umora i niskog nivoa koncentracije, kao i nekih metaboličkih poremećaja. Pokazuje se da su preuhranjenost kao i neuhranjenost zastupljeni kod studenata. Prekomerna težina beleži se češće kod mladića, dok se kod devojaka zapaža neuhranjenost.


Svesni smo da sve ovo na gomilu obaveza oko fakulteta i želje za druženjem i zabavljanjem može da deluje obremenjujuće, ali ništa se ne dešava preko noći. Počnite da (ako ih nemate) usvajate zdrave navike korak po korak. Nemojte sebi postavljati nerealne ciljeve. Takođe, iskoristite sistematske preglede koji se organizuju na prvoj i trećoj godini studija. Možda deluje katastrofalno provesti čitav dan u dispanzeru, ali budite svesni da to radite radi sebe. Posavetujte se sa lekarima, pročitajte materijale koje ćete dobiti i poboljšajte svoje životne navike.

Na ovom linku ostavljamo anktu za studente Novosadskog univerziteta. Anketa se tiče zadovoljstva studenata načinom na koji se sprovode sistematski pregledi. Učešćem u anketi potpomažete poboljašnju kvaliteta rada zdravstvene ustanove, pozivamo vas da je popunite! :)