Motivator sprint: Koji su problemi pri pokretanju biznisa?
Centar za transfer tehnologije

Projekat Motivator Sprint iniciran je i realizovan od strane Centra za transfer tehnologije pri Univerzitetu u Beogradu, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. 


Organizatori su želeli da mladim ljudima, studentima sa različitih fakulteta i tek svršenim studentima, ukažu na mogućnosti komunikacije i plasmana konkurentnosti znanja na tržištu. U ciklusu kratkih predavanja predavači, menadžeri i saradnici Centra za transfer tehnologije govorili su o glavnim činiocima i aspektima poslovnog uspeha u savremenom društvu: izradi biznis plana, poznavanju tržišta, intelektualnoj svojini, marketingu na društvenim mrežama i pribavljanju finansijskih sredstava (CrowdFunding-u) za pokretanje biznisa.

Osnove biznis plana predstavila je Tamara Čolić-Milosavljević, menadžerka za transfer tehnologije, koja je u sažetom vidu istakla najbitnije elemente dobrog biznis plana: definisanje identiteta proizvoda, jasnu viziju problema koju naš proizvod rešava, diferenciranje proizvoda u odnosu na konkurenciju, kanale prodaje, marketing plan, dobre i kritične tačke poslovanja, te odabir saradnika i poslovnih partnera.

Motivator Dino Martinić govorio je o marketingu na društvenim mrežama, naročito ističući mogućnosti koje nudi Facebook kao besplatna i najrasprostranjenija društvena mreža. Prema Martiniću, dobro osmišljen marketing plan je onaj koji uspeva korisniku da privuče pažnju, da ga zainteresuje i kod njega izazove želju da se aktivira, odnosno, da neki proizvod konzumira. 


Menadžerka za transfer tehnologije Olga Jovanović govorila je o značaju internet marketinga u savremenom načinu poslovanja i uspešnim modelima komunikacije s klijentima, te je posebnu pažnju u svom izlaganju posvetila načinu pisanja komunikacijskih poruka (Copywriting). 

Centar za transfer tehnologije
Centar za transfer tehnologije

O značaju intelektualne svojine, šta sve može da se smatra intelektualnom svojinom i kako da zaštitimo svoju ideju i patent govorio je direktor Centra za transfer tehnologije dr Nedeljko Milosavljavić. Poslednje predavanje u nizu bilo je namenjeno izvorima finansiranja biznis ideja, prvenstveno Crowdfunding-u.

Potreba za ovom vrstom predavanja, kako sami organizatori ističu, došla je iz prakse. U radu sa klijentima i kolegama menadžeri Centra za transfer tehnologije shvatili su koji su to ključni problemi s kojima se mladi ljudi danas suočavaju kada žele da pokrenu svoj biznis, zbog čega su odlučili da organizuju Motivator Sprint, seriju kratkih predavanja u kojima se apostrofiraju konkretni problemi i nude konkretna rešenja.


Izvor: Centar za transfer tehnologije