Naši mladi robotičari brilijantni u Šangaju!
Pixabay

„Andrijaši“

Pod ovim imenom nastupao je sjajan tim učenika Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica i osvojio treću nagradu u kategoriji Brick (4+3), kao i nagradu za izvanredan doprinos (Outstanding Contribution).

Užičku ekipu predstavljali su osnovci: Dragica Gavrilović, Andrej Stevanović i Luka Majkić, pod vođstvom nastavnika Gorana Bojovića.

„STD“

Drugu nagradu u istoj kategoriji osvojila je ekipa pod nazivom „STD“ sastavljena od učenika Prve kragujevačke gimnazije. 

Kragujevački tim činili su gimnazijalci: Dušan Tenjović, Mihailo Šundović i Vuk Lazović, predvođeni profesorkom Katarinom Veljković.

Takmičenje

Veštačka inteligencija bila je tema ovogodišnjeg takmičenja. Zadaci koje su učenici rešavali bili su kreirani tako da odražavaju problem u funkcionisanju veštačke inteligencije koji robot treba da reši služeći se svojim mehaničkim dodacima i isprogramiranim kodom.


Program „Bitka za znanje“ koji od 2017. godine u Srbiji sprovodi Fond B92 bile su nacionalne kvalifikacije za učešće na ovom prestižnom svetskom takmičenju.

Odlazak timova na takmičenje u Šangaj omogućila je fondacija „Zajedno za mlade prof. Dr Danica Grujičić“ iz Užica, kao i Privredna komora Srbije.

Informaciju o velikom uspehu naših robotičara podelila je na svom Fejsbuk profilu upravo doktorka Danica Grujičić čiji je fond pomogao učenicima da otputuju u Kinu.


Izvor: ddl.rs