„How strong is the bridge”
AJTKM 2019

Takmičenje

Međunarodno takmičenje pod nazivom „How strong is the bridge” održano je na Fakultetu za građevinu, saobraćaj i arhitekturu Univerziteta u Mariboru. 

Takmičenje koje su pre 10 godina pokrenuli studenti mariborskog fakulteta za građevinarstvo, postalo je tradicionalno, a ove godine nadmetala se 21 ekipa iz čak 5 zemalja.

Prema pravilima takmičenja, pobeđuje ekipa koja u zadanim dimenzijama sastavi most od špageta koji izdrži najveći teret.

AJKTM 2019
AJKTM 2019

Uspeh koji su krajem marta postigli na takmičenju u gradnji mostova, koji se sastoje samo od špageta i lepka i treba da izdrže što veće opterećenje, koje je održano na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, studenti ove visokoobrazovne institucije potvrdili su novim rezultatima u Mariboru.

„Archstrong”

„Archstrong” ime je pobedničke ekipe koju čine: Sanel Husović, student arhitekture i Anesa Hamidović i Amra Dacić sa studijskog programa Građevinarstvo. 

Njihov most sačinjen samo od špageta i lepka izdržao je opterećenje od neverovatnih 110,9 kilograma.

O utiscima koje nosi sa takmičenja u izjavi za portal iSerbia govorio je član pobedničke ekipe Sanel Husović


„Za takmičenje smo se pripremali duže od 20 dana i naravno trud i rad su urodili plodom i ekipa u kojoj sam bio ja osvojila je prvo mesto. Osećaj je bio izvanredan, jer se nismo nadali da ćemo biti prvoplasorani. U trenutku kada pri opterecenju našeg mosta vidimo brojku od 110.99 kg, prorade emocije i osećamo se veličanstveno.

Sanel je, takođe, pohvalio organizaciju takmičenja i pored iskustva u testiranju znanja u gradnji mostova, kao još jednu pozitivnu stvar istakao i upoznavanje novih ljudi sa kojima je ostao u kontaktu.

Takođe, nije zaboravio ni svoje kolege koje su osvojile drugo mesto, a to je ekipa „Cukeri”, čiji je most, koji je istrpeo težinu od 109,5 kg delo studenata građevinarstva: Elvedina Sinanovića, Anesa Bešića i Semira Balote.


Mentor studentima Državnog univerziteta na ovom takmičenju bio je asistent na Departmanu za tehničke nauke Danilo Dragović.


Treće mesto osvojila je ekipa grada domaćina čiji je most izdržao opterećenje od 106 kilograma.

Od srca čestitamo pobedničkim ekipama!