Provedite leto u odmaralištu za studente
Pixabay

Nastanak odmarališta

Posle Drugog svetskog rata je ideja o nastanku studentskih odmarališta pretočena u delo s idejom da studentima omogući, kako jednodnevni, tako i višednevni boravak. Tada je osnovana Ustanova studentsko odmaralište Beograd, koja danas u svom sastavu ima tri objekta: na Paliću, Avali i Zlatiboru.


Miloš Radosavljević, pomoćnik direktora Ustanove za portal Najstudent.com izjavio je: „Ono što je nekako naš plan jeste da apsolutno studentska odmarališta stavimo u funkciju mladih ljudi, da ovde imaju mogućnost da napreduju, da se dodatno usavršavaju, i akademski i stručno.”

Facebook (Studentska odmarališta Srbije - Zlatibor)
Facebook (Studentska odmarališta Srbije - Zlatibor)

Odmarališta na Avali i Zlatiboru aktivno rade i funkcionišu u punom kapacitetu, a dobra vest je da se trenutno radi i na rekonstrukciji i proširenju objekta na Paliću.

Ova odmarališta su sjajna prilika za studente da se, okruženi prirodom i drugim mladim i ambicioznim ljudima, odmore i oporave posle napornih rokova, ali i usavršavaju i razmenjuju znanja kroz razne konferencije i naučne skupove.

Facebook (Studentska odmarališta Srbije - Avala)
Facebook (Studentska odmarališta Srbije - Avala)

Kako do odmarališta?

Ohrabrujuća je činjenica da osnovni kriterijum za boravak studenta u odmaralištu nije njegova finansijska mogućnost, već uspeh na studijama. Studenti plaćaju svega 30% od ukupne cene troškova boravka, a u odmaralište dolaze na nedelju dana. Jedan deo kapaciteta odmarališta planiran je za kongrese i manifestacije značajne kako za akademsku zajednicu, tako i za društvo.

U periodu godine kada su svi kapaciteti popunjeni za boravak u odmaralištu formira se rang lista na osnovu proseka ocena i broja položenih ispita.

Facebook (Studentska odmarališta Srbije - Palić)
Facebook (Studentska odmarališta Srbije - Palić)

Ova odmarališta divan su primer na koji način bi trebalo razmišljati i delati u budućnosti kako bismo podstakli mlade i dali im mogućnost da na osnovu svog rada i zalaganja ostvare određene beneficije.


Izvor: najstudent.com