Kragujevac: Besplatno studiranje za trudnice i mame
Pexels

Inicijativu za besplatno školovanje i manje obaveza studentkinjama koje su u drugom stanju, kao i onima koje odgajaju decu do jedne godine starosti je pokrenula Sandra Miljaković, student prorektor Univerziteta u Kragujevcu. Kragujevački univerzitet je prvi u Srbiji koji je podržao ovu inicijativu i na sednici Senata jednoglasno je usvojio.

„Smatram da je ovo mali ustupak kojim možemo pozitivno uticati na povećanje nataliteta barem na lokalnom nivou“, rekla je Sandra Miljaković u izjavi za Telegraf.

Nakon odluke Senata upućena je preporuka svim fakultetima u sklopu Univerziteta u Kragujevcu, kojom se predlažu dve veoma bitne stavke, a to je da se trudnim studentkinjama i onima sa decom do jedne godine starosti, daju sledeće olakšice: 

  • ukidanje troškova školarine i svih troškova studiranja koji su navedeni u cenovnicima usluga na fakultetima
  • mogućnost odsustva sa nastave, vežbi i predavanja, a uz to i obaveznog uslova za izlazak na ispit 

Print Screen (Educaciongalicia.info)
Print Screen (Educaciongalicia.info)

Za iSerbiu govorila je Katarina Jović, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu koja koristi ove beneficije:

„Ovo je zaista jedna divna vest. Ekonomski fakultet je već imao ove povlastice, ali smatram da je odlična odluka da se uvede i na ostalim fakultetima. Ova odluka mnogo znači, posebno zbog finansija, jer je skupo danas imati bebu, a pritom ste student i plaćate troškove studiranja i ispita.“

Pozivamo i ostale univerzitete u Srbiji da razmotre ovu odluku i da se pridruže ovoj divnoj akciji.

Izvor: Telegraf