Koliko (ni)su studenti fizički aktivni?
pixabay

Studentski život zaista ide brzim tempom i zbog toga ne stižemo da uradimo većinu onoga što želimo. Međutim, potrebna je samo dobra organizacija da se pored fakultetskih obaveza posvetimo nekoj fizičkoj aktivnosti kako bismo poboljšali učinak svakodnevnih zadataka. Kako?


Fizička aktivnost u bilo kojem vidu danas je, nažalost, zanemarena kod većine. Iziskuje vreme, nekada i novac, a u najčešćem slučaju – motivaciju. Ali da li ste se ikada zapitali zašto nepomično sedite šest sati nad knjigom i ništa vam ne ulazi u glavu? Odgovor je jednostavan- treba da se pokrenete


Biti aktivan ne znači dobro izgledati spolja, ili ući u manji broj haljine, nego biti u skladu sa svojim telom i njegovim granicama. Naše telo je u neraskidivoj vezi sa ostalim organima, te se za njihovo zdravlje možemo pobrinuti tako što ćemo početi od spolja.

Koliko vremena treba da se izdvoji?

Verovali ili ne, dnevno je dovoljno da posvetite svega 15 minuta kvalitetnoj fizičkoj aktivnosti bez pauze. Umesto 15 minuta prelistavanja Instagrama, odgovaranja na poruke ili jednostavno nerađenja ničega (što nam se svima desi), zašto ne ustanete i ne odradite nekoliko serija vežbi koje vama odgovaraju? 


Uz dostupnost interneta, brojni su sajtovi i kanali na kojima možete da pročitate i pogledate vežbe koje vas zanimaju i kako se pravilno rade ili pak one koje vam je doktor preporučio još kao malima, ali ga nikada niste poslušali. 


Naravno, najbolje vreme za vežbanje je jutro, te ukoliko u to vreme imate obaveze, imajte u vidu da 15 minuta ranijeg buđenja nikom nije išlo na odmet. Dalje, količinu vremena podesite sami prema sebi, ali tako da ona ne ide ispod spomenute granice. Organizujte se tako da u taj vremenski sklop obavezno ubacite rastezanje i istezanje, bez kojih bi vežbanje bilo samo forsiranje mišića, pogotovo ako tek počinjete.

Pixabay
Pixabay

Zašto je dobro?

Sigurno je većina vas letimično upućena u benefite fizičke aktivnosti. Međutim, ako i dalje spadate u grupu koja nije aktivna, onda verovatno niste istražili dovoljno. Redovno vežbanje poboljšava vaše raspoloženje. Zvuči kao mit koji stalno čujemo, ali šta zapravo znači? Loše raspoloženje nije samo namrgođenost ili bezvoljnost, ono utiče i na naše lično zadovoljsto i motivaciju, što je u našim godinama vrlo važno. Tokom vežbanja najbolje izbacujemo stres iz sebe, što nikako ne može da se zameni drugim aktivnostima, pogotovo ne alkoholom, što u ovom slučaju jeste najpopularniji mit.

Kada nikako ne treba praviti pauzu?

Samim tim što smo studenti, svako od nas ima onih par meseci kada mora da bude lišen svega ostalog sem učenja zbog ispitnih rokova. Naravno da većina ne želi da odvaja vreme za treninge ili ode na trčanje, jer smo u tom periodu uvek tesni sa vremenom. Zapravo, to je jedna od najgorih oduka koju možemo doneti tada. Zašto? 


Svakodnevno višesatno učenje smanjuje količinu naše koncentracije i samim tim naše volje za istim. Pauze kao što su epizoda serije, kuvanje kafe, pa čak i čitanje neke dobre knjige potpuno su beskorisne. Iako se posle njih možda osećate kao da ste spremni da nastavite sa radom, loše napravljena pauza samo stvara lažan osećaj energije, koja se potom smanjuje posle duplo kraćeg vremena. Šta treba uraditi u takvim situacijama? 


Kada govorimo o ispitnim rokovima ili dugotrajnom učenju uopšte, pravu pauzu predstavlja ona na kojoj ćete se umoriti. Zvuči kontradiktorno, ali je zapravo istina. Vaše telo u tim danima naročito mora da bude u pokretu jer vežbe dovode kiseonik i hranljive materije u tkiva i tako pomažu kardiovaskularnom sistemu da radi efikasnije. Zdravlje srca i pluća se poboljšava i time se stvara prava prirodna energija, kojoj ne treba ni kafa niti drugi energetski napici.

Dakle, biti fizički aktivan ne znači spremati se za Olimpijadu, trčati sat vremena bez pauze ili dizati 15 kila u teretani. Mnogi se ustručavaju samog započinjanja jer smatraju da nemaju dovoljno kondicije. Zato je početak od 15 minuta dnevno idealan i prihvatljiv za sve. Takođe ne oduzima puno vremena, te možete da probate i primetite razliku kod sebe. Tako ujedno možete da upoznate i svoj maksimum, koji se gradi vremenom. Na kraju krajeva, možda imate i bolju kondiciju nego što mislite, ali ona se nikada ne pokazuje na prvom ili drugom treningu!