Koliko košta studiranje u Srbiji?
Fakulteti edukacija

Što se državnih fakulteta tiče, godina studiranja košta od 60.000 do 250.000 dinara, dok je na privatnom fakultetu cena jedne godine od 180.000 do 370.000 dinara. Prema istraživanjima koje je sproveo finansijski portal Kamatica, najskuplja školarina je na privatnom Računarskom fakultetu, gde godina košta 370.000 dinara. Sa druge strane, najmanje novca je potrebno izdvojiti za studiranje na Rudarsko-geološkom fakultetu, gde jedna godina košta 55.000 dinara.

Elektrotehnički, Arhitektonski i Stomatološki fakultet su državni fakulteti sa najskupljim školarinama. Godina na Elektrotehničkom fakultetu košta 243.500 dinara, za studiranje na Arhitektonskom fakultetu je potrebno izdvojiti 240.000 dinara, a za Stomatološki fakultet 220.000 dinara. Takođe, na ovim fakultetima se pored školarina, najviše novca izdvaja za propratni materijal. Uzmimo za primer Arhitektonski fakultet, gde je za izradu jedne makete potrebno izdvojiti oko 20.000 dinara.

Privatni fakulteti imaju veće školarine u odnosu na državne, ali su u njenu cenu uračunati udžbenici i polaganje ispita, a većina potvrda je besplatna.

Samo studiranje, osim troškova oko upisa godine, iziskuje i troškove stanovanja studenata koji dolaze iz provincije. Ukoliko poželite da studirate u Beogradu, cena stanovanja kao i ishrane, iznosi nešto manje od 42.000 dinara. Novi Sad je nešto povoljniji po tom pitanju, pa je za život u tom gradu potrebno izdvojiti oko 35.000 dinara na mesečnom nivou.

Jasno je da školovanje predstavlja veliki udar na kućne budžete porodica. Mnogi roditelji dolaze u situaciju da podižu kredite, kako bi uspeli da odškoluju svoju decu. Cene državnih i privatnih fakulteta gotovo da se ne razlikuju. Što se tiče kasnijeg zaposlenja, ni posedovanje diplome, nažalost, danas ništa ne garantuje.


Izvor: N1