Kako uštedeti pare tokom studija
pixabay

Nabavite planer i vodite računa o svojim finansijama

Ako vam se dešava da zaboravite da ste potrošili pare na nešto, pa onda ostanete sa manje novca nego što ste planirali idealno rešenje za vas je planer. Napišite u svesku sa kojom svotom novca raspolažete i nakon svake kupovine umanjite iznos ili jednostavnije – skinite neku od aplikacija na vaš pametni telefon i tako vodite računa o finansijama.

Uvedite jedan dan bez trošenja sedmično

Kad malo razmislite, retki su dani tokom kojih nije utrošen nijedan dinar. Bilo da je to na prevoz, kafu, kopiranje.. Ovo može ići malo teže, ali pokušajte da tokom jednog celog dana ne potrošite ništa. Obavite sedmičnu kupovinu, pozovite prijatelja da dođe kod vas umesto da sednete u kafić.. Dugoročno ćete biti zahvalni sebi zbog ove odluke, jer ćete i pored uštede novca, postati bolji planeri.

Kupujte jeftinije

Ukoliko sami idete u nabavku trošite novac pametno i kupujte stvari na akciji. Za slučaj da želite da uštedite još više novca sajt cenoteka upoređuje cene proizvoda iz svih većih marketa, ubrajajući i trenutne akcije. Tamo takođe možete selektovati stvari koje su vam potrebne i uporediti krajnji iznos i tako otići u najjeftiniji market ili ako vam nije mrsko posetite više različitih marketa u potrazi za najjeftinijom namirnicom. 

Prestanite da pušite

Ovo je možda najteže učiniti, ali nakon što odete na studije previše novca vam može odlaziti na cigarete, posebno ako ste se krili od roditelja. Sada ste slobodni i velika je verovatnoća da ćete pušiti više nego inače, posebno kad dođu ispitni rokovi. Pokušajte da se lišite ove ružne navike postepeno. Vaš novčanik, kao i vaše zdravlje će vam biti zahvalni. Ukoliko baš ne možete da se odreknite od cigareta, jeftinija varijanta je da kupujete duvan i sami „rolate“ svoje cigarete.

pixabay
pixabay

Koristite studentske popuste

Zahvaljujući indeksu i studentskoj kartici danas možete ostvariti popust na dosta toga, poput putovanja, raznih ulaznica za bazene/pozorišta/muzeje, karte za prevoz vozom ili autobusom. 

Kupujte i prodajte stare knjige

Ukoliko vas profesori ne forsiraju da kupujete nove knjige, pronađite starijeg studenta od koga biste mogli da otkupite knjige, takođe, možete zaraditi tako što ćete prodati vaše. Isto tako danas se mnoge knjige i skripte mogu pronaći online na raznim sajtovima, pa nikad nije na odmet pročeprkati internet u potrazi za njima.

Posećujte sajtove sa popustima

Danas ima dosta sajtova poput kupime , popustisekupoman i drugi, koji nude popuste za putovanja, šišanje, tretmane lica, hranu, kurseve za jezike i mnoge druge stvari i sigurno ćete naći nešto što će vam odgovarati po znatno jeftinijoj ceni.

Izbegavajte impulsivne kupovine

Obavite nedeljnu kupovinu namirnica, idite u šoping tokom najvećih sniženja.. Izbegavajte impulsivne kupovine stvari koje vam nisu potrebne samo zato što se trenutno nalaze na akciji.

pixabay.com
pixabay.com

Vaš odnos prema finansijama će se promeniti onog momenta kada sami budete morali da vodite računa o njima stoga iskoristite ove savete pametno, jer koliko god početak fakulteta bio težak, prvi korak ka osamostaljivanju i obavezama, toliko je jedan od lepših perioda života tokom kojih treba da uživate što više. Štedite pametno i ne zaboravite da se zabavite!

Izvor: savethestudent.org /beleske.com