Kako su studenti promenili način skijanja i voženja bicikla
Privatna arhiva (levo Bikeseeing tim, desno Linker tim)

Jedan tim je napravio platformu koja spaja bicikliste i turiste, nudeći uzbudljiv, avanturistički i efikasan vid obilaska novih gradova putem bicikla uz pomoć vodiča Bikeseeing, a drugi je napravio uređaj koji omogućava jednostavnu komunikaciju tokom bavljenja sportovima kao što su skijanje, alpinizam, mauntin bajk Linker


Prvi tim čine Boris Lojaničić, Dimitrije Stojanović, Marko Klać, Nikola Krivačević i Ilijana Drača, studenti Ekonomskog, Elektoretehičkog i Učiteljskog fakulteta u Beogradu, a drugi tim čine Nikola Batić, Vuk Pajović, Miloš Vujadinović i Mladen Nikolić, studenti Ekonomskog, Elektrotehničkog i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. 

Oba projekta deluju poprilično inovativno, interesatno i korisno za one koji se bave ovim sportovima, ali iSerbia je želela da sazna i nešto više o njima kako bismo bili sigurni čemu oni zapravo služe i kako su ovi timovi došli na ideju na ih naprave. 


Nikola Krivačević, član tima koji je osmislio Bikeseeing, za iSerbiu je rekao šta ih je pre svega motivisalo da pokrenu ideju o ovakvoj platfomi: 


„Prošlog leta, dok sam vozio bicikl, zaustavio me je stariji bračni par iz Nemačke koji mi je rekao da su u Beogradu svega nekoliko dana i da žele da obiđu što više i zamolili su me da se provozamo zajedno na bajsu i da im pokažem neke zanimljive stvari. Družili smo se nekoliko sati, ja sam im pričao o istoriji Beograda, o tome kako živimo, kakav smo narod. Po rastanku insistirali su da plate za izdvojeno vreme i uložen trud. Mene je zanimalo, kao svakog studenta kome je dobrodošao dodatan novac, da li je moguće u slobodno vreme raditi nešto slično. Kako nisam našao mogućnost da se to izvede, došao sam na ideju o pravljenju veb platforme. Ispričao sam drugarima o tome i prijavili smo se za Startup centar na Ekonomskom fakultetu, gde smo radili poslednjih nekoliko meseci.”

Privatna arhiva (Nikola Krivačević)
Privatna arhiva (Nikola Krivačević)

Nikola nam je objasnio i kako tačno funkcioniše platforma, rekavši da turisti na sajtu mogu da izaberu i rezervišu turu shodno njihovim interesima i da se za svaku turu na platformi mogu naći sve potrebne informacije. Platforma je specifična po tome što „pruža turistima, s jedne strane, avanturistički, ali ujedno i efikasan vid obilaska novih gradova putem bicikla uz pomoć lokalnog vodiča, a s druge strane, svaki ljubitelj biciklizma može na taj način dodatno da zaradi tako što će osmisliti turu za obilazak grada i besplatno se oglašavati na našem sajtu”.


Na pitanje da li je čoveku danas potreban vodič i dok vozi bicikl i kako to utiče na njegov istraživački duh, Nikola je rekao da „ako želite da obilazite grad koji ne poznajete bajsem, moze biti komplikovano snaći se i svaki čas zaustavljati se i gledati mapu, pa je najjednostavnije pratiti nekoga ko poznaje taj grad i uživati u vožnji”.


Nikola ističe da kroz ovaj projekat takođe želi i da privuče i one koji nisu ljubitelji vožnje biciklom da konačno sednu i zagreju sedište i da na taj način doprinesu ne samo svom zdravlju već i životnoj sredini.


Privatna arhiva (Linker tim)
Privatna arhiva (Linker tim)

Vuk Pajović, član tima koji je osmislio Linker, rekao je za iSerbiu kako se rodila ideja za takvim uređajem: 


„Ideja za uređaj se rodila na prošlogodišnjem skijanju u Francuskoj. Nakon provedenih dva sata u magli i jakim naletima vetra, kolega Miloš i ja smo se jedva spustili niz jednu od staza koje su vodile sa vrha. Krenuli smo da pričamo o tome kako nismo mogli uopšte da se čujemo tokom ove nesrećne avanture i kako smo se jedva sporazumeli gde i kako da idemo. Nakon toga smo shvatili da nama, ali verovatno i ostalim skijašima, potrebno je nešto čime će se komforno i jednostavno komunicirati, a da ne šteti samom provodu na skijama. Tako smo došli na ideju da sastavimo sistem za komunikaciju kod skijaša.” 


Vuk je za iSerbiu rekao i kako funkcioniše sam uređaj, objasnivši „da se sastoji iz dva dela. Prvi deo je bubica koja se stavlja u uvo, a drugi deo čini hardverski modul, koji se nalazi u kućištu i koje omogućava komunikaciju sa drugim istim uređajem. Bubica i hardvesko kućište su povezani blututom. Takođe, on je napravljem tako da se može nakačiti na sve već postojeće nastavke za akcione kamere i montirati se na svakakvu površinu.”


A da li postoji stvarna potreba za ovim uređajem i kako bi ovaj uređaj približili onima koji ne vole da se bave ovakvim sportovima, Vuk je izjavio da su pre predstavljanja uređaja razgovarali sa mnogim skijašima i biciklistima i da su utvrdili da bi ovakav uređaj njima dosta pomogao. Istakao je da su „neki su jasno stavili do znanja da im je brza i jednostavna komunikacija neophodna u određenim situacijama, što bi moglo da se ostvari našim uređajem.” Međutim, Vuk kaže da „Linker kao i svaki proizvod ima svoje korisnike kojima je namenjen, te da ljudi koji se bave ovakvim teško mogu da uvide koje probleme ovakav uređaj rešava, sve dok se sami u njima ne oprobaju”.


Oba tima će početkom marta pokušati da pridobiju potencijalne investitore na velikom Sajmu investitora u austrijskom skijalištu Insbruk i na taj način predstaviti svoje preduzetničke ideje. 


Startup centar na Ekonomskom fakultetu raspisao je konkurs za drugu generaciju polaznika besplatnog mentorskog programa. Rok za prijave je 20. februar, a možete se prijaviti na ovom linku.