Kako se slagati sa cimerom/cimerkom?
Pixabay

1. Budite jasni od samog početka.

Da li unapred znate da vas nervira kada neko odloži alarm petnaest puta svakog jutra? Da li ste opsednuti urednošću? Da vam je potrebno deset minuta samo za seb,e pre nego što progovorite sa bilo kim kada se probudite? Stavite vašem cimeru/cimerki do znanja vaše male hirove i prioritete što je pre moguće. Nije u redu da očekujete od njega ili od nje da ih odmah zapamti, a time što ćete saopštiti šta vam je potrebno jedan je od najboljih načina da otklonite probleme pre nego što to i postanu.

2. Recite kada vam zasmetaju male stvari.

Da li vaša cimerka uvek zaboravi da ponese svoje stvari za tuširanje, pa onda uzme vaše? Da li brže pozajmljujete svoju odeću, nego što stignete da je operete? Ukoliko budete pričali sa cimerkom o stvarima koje vam zasmetaju dok su to još uvek sitnice, može joj biti od pomoći da postane svesna stvari koje inače ne bi mogla da zna. Bolje je reći kada vam nešto smeta dok je to još uvek sitnica, nego kada preraste u problem.

3. Poštujte stvari vašeg cimera/ke.

Ovo možda zvuči jednostavno, ali je verovatno jedan od najčešćih razloga zbog kojeg dolazi do sukoba mišljenja kada se radi o iskustvu sa cimerima. Zar ne mislite da će mu zasmetati, ako pozajmite njegove kopačke za kratku fudbalsku utakmicu? Samo da znate, upravo ste prešli granicu. Ne pozajmljujte, ne koristite i ne uzimajte ništa, dok prethodno ne dobijete dozvolu za to.

4. Vodite računa o tome koga dovodite u vašu sobu - i koliko često.

Možda se vama dopada da učite u grupi u vašoj sobi, ali se to možda ne dopada vašem cimeru/ki. Budite obazrivi koliko često dovodite ljude kod sebe. Ukoliko vaš/a cimer/ka bolje uči u tišini, a vi bolje učite u grupi, možete li se dogovoriti ko će naizmenčno ići u čitaonicu, a ko će dobiti sobu?EU%20GIF.gif

5. Zaključavajte vrata i zatvarajte prozore.

Ovo deluje kao da nema nikakve veze sa odnosom između vas i vašeg/vaše cimera/ke, ali, kako biste se osećali kada bi vašem/oj cimeru/ki ukrali laptop u roku od deset sekundi, koliko je vama trebalo da protrčite kroz hodnik? Šta bi bilo da je situacija obrnuta? Zaključavanje vrata i zatvaranje prozora je ključni deo bezbednosti u studentskom domu.

6. Budite druželjubivi, ali ne očekujte da ćete postati najbolji prijatelji.

Ne upuštajte se u odnos sa cimerom/kom s mišlju da ćete postati najbolji prijatelji, sve dok traje vaše školovanje. Može doći do toga, ali ukoliko to iščekujete, možete stvoriti problem za oboje. Budite prijatelj sa vašim/om cimerom/kom, ali takođe morate da vodite računa da imate i sopstveni krug prijatelja.

7. Budite otvorenog uma za nove stvari.

Vaš/a cimer/ka možda dolazi iz mesta za koje nikada pre niste čuli. Njihova vera ili način života mogu biti potpuno drugačiji od vaših. Budite otvoreni za nove ideje i iskustva, pogotovo kada se to odnosi na ono što vaš/a cimer/ka unosi u vaš život. To je i razlog zbog kojeg ste i krenuli na fakultet, zar ne?!

8. Budite otvoreni za promene.

Očekujte da ćete učiti, sazrevati i menjati se tokom vašeg školovanja. Isto bi trebalo da važi i za vašeg/vašu cimera/ku, ako sve bude išlo po planu. Kako semestar odmiče, stvari će se menjati za oboje. Slobodno pričajte o problemima koji iskrsnu, postavite pravila i prilagodite se promeni okoline.

9. Recite kada vam zasmetaju krupne stvari.

Možda niste bili potpuno iskreni kada je u pitanju savet broj 2. ili ste odjednom shvatili da vaš/a cimer/ka podivlja nakon što je prva dva meseca bio/la stidljiv/a i tih/a. U svakom slučaju, ukoliko nešto ubrzo postane problem, rešite ga što je pre moguće.

10. Ukoliko ništa ne pomaže, sledite Zlatno pravilo.

Ponašajte se prema vašem/oj cimeru/ki onako kako biste voleli da se on/a ophodi prema vama. Bez obzira na to kakav će vaš odnos biti na kraju godine, bićete mirni, jer znate da ste se ponašali kao zrela osoba i da ste se ophodili prema vašem/oj cimeru/ki sa poštovanjem.

Zar ne mislite da ćete vi i vaš/a cimer/ka pronaći rešenje? Reći u čemu je problem može biti lakše, nego što mislite i u najboljem slučaju, možete pronaći rešenje koje odgovara i vama i vašem/oj cimeru/ki.


IZVOR: College Life

Nada je tihi glas koji kaže „možda“ onda kada celi svet kaže „ne“.