Kako se naspavati i spremiti ispit?

Priredila: Isidora Ilić

FOTO: Flickr

Postoji nekoliko načina spavanja, a onaj, koji većina ljudi najčešće koristi je tzv. „monofazni” način spavanja. Ovo podrazumeva da tokom noći spavamo kontinuirano, bez prekida. Prosečnoj osobi potrebno je 6 - 8 sati sna dnevno, tj. neophodno je da trećinu dana provedete spavajući, da bi bila odmorna.

Ko ima vremena da spava toliko za vreme ispitnog roka? Na sreću svih nas, studenata, postoje različite metode i tehnike spavanja koje se zasnivaju na nešto drugačijem rasporedu spavanja.

Tehnike spavanja

Pored pomenutog „monofaznog” spavanja, postoji i „bifazno” i „polifazno” spavanje, koji se sastoje, kao što i same reči kažu, od dva ili više termina spavanja dnevno. Ovo su neki od najpoznatijih modela takvoh načina spavanja.

Siesta

Ova metoda se svrstava u „bifazno” spavanje i podrazumeva šest sati sna noću i dnevno dremanje od 20 minuta. Ovakav ritam će vam uštedeti sat i po vremena. Siesta je najpribližnija „monofaznom” spavanju, pa se samim tim telo najlakše i najbrže privikava.

Everyman

Ova se metoda podrazumeva četiri i po sata sna i dva dremanja od 20 minuta. Na ovaj način ćete dobiti oko sat i 45 minuta više.

EU%20GIF.gif

Dymaxion

Ako se odlučite da primenjujete ovu metodu, potrebno je da kratko spavate i to četiri puta dnevno po pola sata na svakih šest sati. Ovako ćete „produžiti” dan za šest sati.

Uberman

Najekstremnija metoda „polifaznog” spavanja i organizam se najteže prilagošava. Međutim, ušteda vremena je najveća, pa vi odlučite da li ćete je primenjivati. Kao i kod Dymaxion-a, radi se o kratkim intervalima spavanja: 20 minuta spavanja na svaka četiri sata. Na ovaj način, od 24 časa u jednom danu, bili biste budni, čak 21 sat i 40 minuta.

Važno: Ukoliko odlučite da isprobate neki od ovih tehnika spavanja, vrlo je važno da se pridržavate rasporeda i poštujete popodnevna dremanja koja su propisana za svaki tip.

Poznati polifazni spavači

Leonardo da Vinci - Spavao je po 30 minuta svakih 3,5 sati, što mu je u kombinaciji sa kreativnošću i talentom, omogućilo da proizvede ogromnu količinu umetničkih dela i izuma tokom svog životnog veka.

Napoleon je obično spavao od ponoći do dva sata ujutru potom bi se probudio i nastavio da radi do 5 ujutru, kada bi se vratio u krevet i spavao do sedam ujutru. Na ratištu, za Napoleona je navodno bilo uobičajeno da se nakon više sati duge bitke vrati u šator i odspava pola sata, te nakon toga potpuno odmoran nastavi da vodi bitku.

Napoleon_i_Tesla.jpg

FOTO: Edouard Bernard Debat-Ponsan / eAnswers - Napoleon i Tesla

Nikola Tesla je imao svoj način spavanja. Četiri do pet sati sna na dan bili su mu dovoljni da bi uspešno radio i funkcionisao, verovatno zahvaljujući vežbama disanja i opšte vrlo zdravom i asketskom stilu života koji je praktikovao od rane mladosti. Tesla je znao da radi po nekoliko dana bez spavanja, nakon čega bi zaspao i proveo ceo dan spavajući.

Tomas Džeferson, jedan od najvećih izumitelja svih vremena, navodno nikad nije spavao duže od dva sata u kontinuitetu. Takođe, poznati američki arhitekta i izumitelj Bakminster Fuler je primenjivao Dymaxion tehniku spavanja. Nakon nekoliko godina spavanja na ovaj način, lekari su ga pregledali i ustanovili da je savršeno zdrav.


IZVOR: Srednja.hr

Isidora je mlada, ambiciozna devojka koja veruje u bolje sutra.