Kako poboljšati koncentraciju tokom praznika?

Foto: Pixabay

Konzumiranje određenih namirnica može pomoći u poboljšanju koncentracije

Naučno je dokazano da ishrana bogata voćem i povrćem pozitivno utiče na memoriju, koncentraciju, koordinaciju pokreta i centar za ravnotežu. Među namirnice koje sadrže najsnažnije antioksidanse spadaju: suve šljive, suvo grožđe, borovnice, kupine, jagode, maline, pomorandže, trešnje, kivi, crno grožđe, prokelj, klice lucerke, brokoli, cvekla, kelj, paprike, karfiol, krompir s ljuskom, crni luk, paradajz.

Poznato je i da med pozitivno utiče na koncetraciju. Međutim, treba znati kakav je pravi med. Onaj koji kupujemo u prodavnicama često nije dobar, jer se više puta topi, tako da nema nikakvo dejstvo. Najbolji je med onaj koji kupimo od pčelara. Što je med tamniji, u njemu je više minerala i bolji je Med hrani mozak i srce i ne opterećuje pankreas.

Zaslađeni sokovi, fabrički proizvedeni i slatkiši nisu dobri, jer veoma brzo podižu nivo šećera u krvi, nakon čega dolazi do njegovog naglog pada i hipoglikemije, praćene slabošću i potrebom za ponovnim uzimanjem slatkiša. Umjesto toga je bolje uzimati integralne žitarice, čaj sa medom i slično.

fruit_bowl_1600003_640.jpg

FOTO: Couleur, Pixabay

Možda djeluje neukusno i možda nam se ne dopada pomisao na to, ali ne bi loše bilo da popijemo slanu vodu prilikom učenja. Jednostavno je, čaša vode i kašičica soli. Osim soli, dobar sastojak za koncetraciju je i soda bikarbona. Birati ono što bolje prija.

Jedno je sigurno, ispiti se neće sami pripremiti. Tako da moramo preduzeti nešto kako bismo ispunili svoje zadatke.


Izvor: Blic Žena

Helen je pjesnik, ljubitelj prirode i fotografije, poštovalac istorije, a prije svega, zanesenjak koji vjeruje da će jednog dana iz šaputanja stihova čuti i riječi koje izazivaju pozor.