Kako da razvijem „Soft skills“ tokom studija?

FOTO: Maialisa, Pixabay

Stučnjaci iz oblasti zapošljavanja često kažu da vam Hard skills (tvrde veštine) mogu doneti intervju, ali da će vam Soft skills (meke veštine) obezbediti posao. Objasnimo razliku između ta dva.

Hard skills bi bile vaše akademske kompetencije stečene obrazovanjem i obukama, što znači da su merljive diplomom i zvanjem. Nasuprot tome, na srpskom jeziku ne postoji prevod koji bi u potpunosti preneo značenje pojma Soft skills. Najbliže njemu bi bilo ono što stoji u biografiji u rubrici lične osobine i veštine, ali ne u potpunosti.

Dakle, Soft skils su kombinacija više veština – socijalnih, komunikacijskih, interpersonalnih, karakternih crta, sposobnosti adaptacije, rada pod stresom, multitaskinga, selfprezentacija, a sve pod velom emocionalne inteligencije. One nisu eksplicitno merljive i iz tog razloga poslodavci pribegavaju kreativnim i često situacionim pitanjima kako bi dobili sliku o kandidatu.

sl2.jpg

FOTO: Serena Wong, Pixabay

Situaciona pitanja su ona koja od vas traže da opišete neko iskustvo, objasnite kako biste se poneli u konkretnoj konfliktnoj radnoj situaciji, npr: stalno vas zove vas neljubazan i nervozan klijent, viče na vas i zahteva rešenje koje ne možete da mu pružite, a vi kasnite na sastanak sa šefom. Kako biste rešili situaciju?

Ukratko, dobro razvijene i demonstrirane Soft skills bi trebalo da vas „prodaju“ poslodavcu. One pomažu vašim Hard skills da dodju do izražaja, ali i pokazuju da ste sposobni da plivate u često promenljivom radnom okruženju, da ste fleksibilni ali, imate integritet; ljubazni, ali profesionalni; timski igrač, ali i lider. Ovakve osobine, ali i sposobnosti i veštine vama lično su značajne bilo da se opredelite za korporativnu karijeru ili neku drugu.

31511519012.jpg

Foto: PhotoPin

Lepa vest je da većinu navedenih veština možete naučiti i razvijati. Ono što je važno i prvi korak je prepoznati da akademskim obrazovanjem nismo završili i da postoje koraci kojima postajemo više zapošljivi. Iz tog razloga, vrlo je bitno da još u vreme studija neko slobodno vreme posvetimo ličnom rastu i razvoju. To može biti nekoliko sati nedeljno jednom mesečno, češće ili ređe, ali je bitno da održimo neki kontinuitet i stalno radimo na sebi.

Šta vam može pomoći razvijanju mekih veština (Soft skills)?

1. Konkurišite. Šaljite CV na konkurse za prakse, poslove, bilo šta što će vas odvesti na intervju (iz oblasti koja vas zanima, naravno). Tek kada se nađete na razgovoru, možete uvideti da postoji prostor za razvoj neke veštine. Ako niste prošli selekciju, uvek možete ljubazno zatražiti fidbek. Trema? Polako, razbićete je.

2. Zamislite cilj. Koja je to veština koju biste želeli i/ili mislite da bi trebalo da unapredite? Ako još uvek nemate jasniji cilj, razvijanje komunikacijskih veština i tehnika aktivnog slušanja su uvek pametna investicija. Vizualizujte sebe kao osobu koja je u tome uspela. Sada vam ostaje samo put da do toga stignete.

3. Inicijativa. Soft skill do koje morate doći sami. Činjenica je da ako želite da promenite nešto, morate da uradite nešto povodom toga.

4. Upišite kurs. Kancelarije za mlade gradova i opština u Srbiji, nevladine organizacije, studentski sajtovi, konferencije i sajmovi vrlo često organizuju besplatne radionice i kurseve iz različitih oblasti. Stranih jezika, upravljanja vremenom, lidersva, novinarstva, a kao posebno posećen nekoliko godina unazad, pokazao se kurs retorike i javnog govora. Uvek su tu, naravno i onlajn kursevi i tutorijali, ali za praktične veštine „živa reč“ i vežba su najbolje rešenje.

5. Iskustvo. Bilo koji vid radnog iskustva, prakse, volontiranje, promocije, konobarisanje su sve vaša iskustva iz kojih ste sigurno nešto naučili o sebi i radu. Razmislite, sigurno jeste.

6. Upornost. Niko nije naučio strani jezik za jedan dan, zar ne? Budite spremni da u cilju uspeha treba malo zapeti i uvek učiti iz grešaka.

skills_soft.jpg

FOTO: Ryan McGuire, Gratisography

Izazov našeg okruženja je što obrazovni sistem i dalje ima fokus na knjizi i suvom znanju. Dakle, pretežno razvijamo Hard skills. To je možda jedan od razloga zašto menadžeri kompanija često kažu da nemački, tek svršeni diplomac ima Soft skills kojima bi mogao da „pojede“ našeg višeg menadžera. Ipak, kao što smo videli, Soft skills nisu nikakav bauk, ništa nedostižno i vi to možete i sami!


Izvori: Urban Network / Monster