Kako da pitate ono što ne znate?
Pexels

Kako biste stekli dovoljno samopouzdanja da upitate ono što apsolutno ne znate, na početku možete postavljati pitanja na koja su vam odgovori relativno ili čak potpuno poznati. Ukoliko je i ovo za vas prevelik korak, možete takva pitanja, umesto profesoru, postavljati kolegama. Osim toga, ako se događa da se osećate nelagodno kada javno govorite, pitanje možete zapisati pre javljanja kako biste isto pročitali kada budete prozvani. 


Na ove načine ćete sebe postepeno oslobađati „okova“ treme. Sve ovo je potrebno raditi u svrhu građenja samopouzdanja. Naravno, podrazumeva se da rad na samopouzdanju nije lak i da se ne može raditi samo na ovom polju. Potrebno je raditi na sebi u svakom pogledu, a naročito na onim aspektima koji se odnose na podizanje samopouzdanja, što će se svakako odraziti i na rešenje problema postavljanja pitanja. Vremenom, ovim malim koracima utabaćete sebi put potpune sigurnosti i stabilnosti prilikom obraćanja u javnosti. Nemojte sumnjati u to.

Studenti koji žele postaviti pitanja moraju znati sledeće: 


- Niko ne zna sve niti je sve svima ostalima kristalno jasno. Nemojte misliti da ste jedini.  
- Upućivanjem pitanja pomoći ćete sebi, ali i drugima. 
- Ne postoje „glupa“ pitanja
- Fakultet je mesto predviđeno za sticanje znanja, ne za ćutanje. 

- Vaše pravo kao studenta je da postavite pitanje. 

- Obaveza profesora je da odgovori na postavljeno pitanje. 

- Nema potrebe za strahom od ismevanja. 

- Interakcija na predavanju će zahvaljujući vama postati produktivnija. 

- Daćete podstrek i drugima da se nadovežu na vaše pitanje. 

- Ne smete dozvoliti sebi da steknete manje znanja nego što ste želeli.  

Freepik
Freepik

Ukoliko ste hrabriji, svoj problem možete rešiti na jedan naizgled lakši ali ipak teži način gde će vaš put biti kraći i bez peripetija. Morate odlučiti da uprkos svim strahovima i anksioznosti podignete ruku i upitate ono što vas zanima. Odredite jedan dan kada ćete to uraditi i samo uradite, bez preteranog razmišljanja. Kada uvidite da se tim postupkom ne događa ništa loše, morate ponavljati postupak sve dok anksioznost potpuno ne iščezne, sve dok je ne porazite. 


Ukoliko shvatite da ipak krupni koraci nisu prigodni za vas, možete se poslužiti manjim i krenuti sve od početka. Najbitnije je ne odustajati!