Kakav je srpski jezik bio, a kakav je danas?
Facebook event

Čini se da smo najviše svesni promena u društvu, kulturi i političkim okolnostima, ali na neke promene ipak masovno zaboravljamo. Šta je sa promenama u jeziku? Radionica vam pruža mogućnost da zajedno osvestimo burna previranja u srpskom tokom proteklih vekova, ali i damo odgovore na česta pitanja iz savremenog jezika. 


U radionici će učestvovati osam studentkinja Srpskog jezika i književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu: Biljana Makević, Bojana Šćepanović, Dragana Dukić, Zorka Kovačević, Isidora Dragović, Natalija Jevtović, Sanja Jovanović i Tamara Vujko, ali i jedan gost ‒ prof. dr Rajna Dragićević, upravnica Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima i profesorka na Filološkom fakultetu u Beogradu.


Kakav je koncept radionice, šta možete da očekujte i zašto na nju treba da dođu i oni koji ne studiraju srpski rekla je za iSerbiu Bojana Šćepanović, studentkinja Srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, organizatorka i učesnica radionice: 


„Ovaj događaj predstavlja radionicu srpskog jezika, gde smo se moje koleginice i ja podelile tako da svaka pokrije određeni segment jezika i predstavi ga publici. Počinjemo sa istorijom jezika o kojoj ljudi veoma malo znaju. Biće prilike da se čuje kako je zvučao srpskoslovenski, ali i da se sazna još neki detalj iz istorije. Zatim su tu i jezičke nedoumice, mali kviz, kako nastaju dijalekti i različiti govori unutar našeg jezika, kako bi trebalo da se govori danas, a kako se u stvari govori. Dotaći ćemo se i leksikologije koja je veoma zanimljiva. Mislim da bi studentima koji ne studiraju ono što mi studiramo bilo zabavno da slušaju o stvarima koje inače nisu čuli tokom školovanja, a i korisno da čuju neke savete za pisanje mejlova i pravilan govor”. 

SKC
SKC

Dragana Dukić, takođe student Srpskog jezika i književnosti, organizatorka i učesnica ove radionice je dodala da je ova radionica od koristi za sve, a ne samo za srbiste, jer „će se na radionici aktualizovati svakodnevna pitanja koja se tiču pravilnog pisanja i govorenja, a koja postavljaju i doktori nauka i trgovci i studenti drugih fakulteta, a sa znanjima o jeziku osposobljavamo se za komunikaciju u intelektualnim krugovima, javnim nastupima, ali i za pisanje naučnih radova i njihovo razumevanje”.


Dođite u petak u SKC i obnovite svoje znanje o srpskom jeziku i saznajte ponešto novo!