Kada kažem Elektron, pomislim: Kolegijalnost!
Studentska organizacija Elektron

Za iSerbia portal organizaciju Elektron vam predstavlja student ETF-a i član ove organizacije Dušan Bobičić, student je druge godine, koji vreme van fakulteta provodi angažovanjem u vannastavnim aktivnostima ili sa društvom, a za naš portal govori o nastanku i načinju funkcionisanja studentske organizacije Elektron.

Nastanak organizacije

Studentska organizacija Elektron postoji punih 5 godina. Sa kojom idejom je Elektron nastao i koliko je bilo teško krenuti od nule?


Elektron je nastao sa idejom da novim studentima, odnosno brucošima, treba olakšati studiranje i prilagođavanje na novu sredinu.

Bilo je vrlo teško početi od nule i kroz razne projekte koje je Elektron organizovao, kao što su „Budi Spreman“ i „eGrupno”, uspeli smo da steknemo popularnost koju danas imamo.


Ime organizacije je poprilično jasno, ali opet originalno. Ko je kumovao Elektronu i da li su postojale još neke opcije za naziv organizacije?


Ime je dobio pre 5 godina, od studenata koji su osnovali Elektron. Ideja je jasna, pojam koji će sve studente jasno asocirati na naš fakultet i borbu za prava studenata. Elektron su osnovali tadašnji najbolji studenti, među kojima je i tadašnji student generacije.

Članovi organizacije i kako se pridružiti

Koliko članova broji organizacija?

Organizacija broji preko 120 članova s time da svake godine taj broj raste.


Na koji način studenti mogu pristupiti organizaciji? Da li primate nove članove? 


Studenti mogu uvek pristupiti organizaciji popunjavanjem forme na sajtu kao i obraćanjem bilo kom administratoru naših grupa ili na zvaničnoj fejsbuk stranici organizacije. Nove članove primamo cele godine.


Šta to karakteriše jednog člana Elektrona?


Ono što nam je najbitnije jeste druželjubivost članova, kao  i želja i volja da se pomogne ostalim studentima u zajedničkom rešavanju problema.

Jednom rečju, kolegijalnost.

Koji studenti su vaša ciljna grupa?


Naša ciljna grupa su brucoši kao i studenti druge godine. U poslednje vreme se fokusiramo i na starije studente, kada je reč o materijalima, ali i o druženjima.

Studentska organizacija Elektron
Studentska organizacija Elektron

Projekti

Studenti elektrotehnike dobro su upoznati sa projektima ove organizacije. Svima su pomogli video tutorijali, skenirane skripte i grupna spremanja. Naš sagovornik objasnio nam je put od ideje do realizacije ovih projekata.

Kako funkcioniše grupno spremanje i kakva je povratna informacija koju dobijate od studenata?


Grupno spremanje fukcioniše tako što naši studenti-predavači kojima dati predmet i grana elektrotehnike ide od ruke pripreme izlaganje  i omoguće studentima još jedan vid pomoći pri spremanju ispita/kolokvijuma. Studenti su obično prezadovoljni grupnim spremanjem jer im ono omogućava još jedan vid pomoći da savladaju gradivo.


Sajt organizacije bogat je materijalima koji studentima olakšavaju spremanje ispita, kao i video tutorijalima. Koji je proces snimanja jednog videa? Kako dolazite do materijala koji kačite na sajt?


Koordinator Tima za nastavu sazove sastanak tog tima i onda se podelimo ko će da spremi koji deo za video spremanja. Nakon toga se sastanemo na fakultetu u terminu kada nema predavanja i snimimo video uz pomoć nekog od naših članova sa opremom. Nakon toga, Tim za multimediju montira snimak i kačimo ga na YouTube, kako bi bio dostupan svim studetima, ne samo onim sa ETFa.

Hijerarhija i organizacija unutar organizacije

Da li svaki član organizacije ima svoje zaduženje?


Težimo ka tome da svaki član pomalo doprinese organizaciji, ali ne nužno. S obzirom da je sve to na dobrovoljnoj bazi, mislim da nema potrebe za angažovanjem svakog člana. Kao što su već pomenuti Tim za nastavu i Tim za multimediju, imamo još nekoliko Timova i svaki član može biti član jednog ili više timova i na taj način bira ono čime želi da se bavi u Elektronu.


~ Naš portal nedavno je pisao o položaju devojaka na „muškim“ fakultetima. Koji je procenat devojaka u vašoj organizaciji i koja su njihova zaduženja? Da li su ravnopravne sa kolegama?


Devojke su apsolutno ravnopravne s muškarcima u organizaciji i one su nam ozbiljan faktor pri donošenju mnogih odluka, kao i velika pomoć pri realizaciji mnogih projekata. Što se tiče odnosa devojaka na ETFu, taj odnos iz godine u godinu raste, i trenutno su preko 1/3 studenata devojke, što je za „tipičan muški fakultet“ za koji je ETF važio ranije veliki napredak.

Studentska organizacija Elektron
Studentska organizacija Elektron

Planovi za budućnost

Za kraj, gde vidite Elektron za 5 godina?


Trenutno je Elektron na svom vrhuncu od trenutka postojanja, jer svi na fakultetu znaju za nas i ono čime se bavimo. Mislimo da nema studenta koji nije posetio naš sajt i našao nešto od materijala što mu je bilo od koristi, tako da smo jako ponosni na ono što radimo.

Za pet godina nam je cilj da samo što više proširimo našu bazu materijala i video spremanja, kao i da nastavimo da budemo kolegijalni.

Ovi mladi ljudi pravi su primer kolegijalnosti i želimo im puno sreće u nastavku bajke koju pričaju!