Izbegavajte ove loše navike u učenju

FOTO: POPSUGAR Inc.

Priredila: Nina Adžić

1. „Ma mogu ja to i sutra da naučim, stići ću na vreme“

Veliki broj studenata praktikuje tu naviku čekanja na poslednji trenutak, kako bi počeli da uče za kolokvijum ili ispit. To podrazumeva ogromnu količinu stresa. Zbog čega to raditi sebi, kada možete da napravite plan, kojeg se lako možete pridržavati i tako rešiti ove loše navike. Potrebno je samo da raščlanite gradivo na manje celine koje ćete lakše i brže savladati i da učite redovno!

2. Zaboravite na mobilni telefon i TV

Ukoliko imate problem sa koncentracijom i pažnjom, uključen TV, oglašavanje mobilnog telefona ili pak, zvuk muzike sa radija, neće vam biti ni od kakve koristi tokom učenja.

M2916863b405487ab62f03a0f0f64efff.jpg

FOTO: Digication e-Portfolio

Pravo je vreme da se rešite i ove loše navike, tako što ćete ugasiti TV, isključiti notifikacije na mobilnom telefonu, zamoliti prijatelje da vas ne zovu dok učite ili jednostavno, isključiti zvuk. Tada će vam koncentracija biti znatno veća i sigurno ćete moći da zapamtite mnogo više.

3. Da li je potrebno praktikovati samo jednu strategiju učenja?

Svakom studentu je potreban metod učenja, koji odgovara baš njemu. Često su izabrani pogrešni načini. Nekome više odgovara da uči naglas, nekome u sebi, dok ima i onih kojima je lakše kada uče u paru ili kada ih neko propituje. Zbog toga je potrebno isprobati i otkriti što više metoda, kako bi na kraju videli šta je to što vama odgovara i na koji način će te najbolje stići do željenih rezultata.

4. Celonoćno učenje pred ispit

Najlošija navika u učenju, sigurno je učenje noć pred ispit i preslišavnje pitanja i odgovora, u vreme kada već uveliko treba spavati čvrstim snom. Ovaj metod vam neće doneti dobre rezultate, može samo da vam odmogne. Ništa više nećete zapamtiti, nego što ste naučili do tada, a zbog neprospavane noći, bićete umorni, iscrpljeni i nećete imati dovoljno koncentracije na ispitu. Potrebno je da znate da je vašem mozgu potreban odmor, kako sutradan ne bi još jedanput izrekli onu čuveni rečenicu „sve mi se pomešalo“.

EU%20GIF.gif


Izvor: Studentski život

Nina je student, voli da čita i pleše sambu