Iskoristite besplatne onlajn kurseve za učenje
Pixabay

Sada je moguće da skoro svi, bilo gde, uživaju u kursevima koje su kreirali vrhunski stručnjaci. Među saradnicima su i profesori sa prestižnih univerziteta kao što su: Harvard, Stenford, MIT, Djuk, Vanderbilt, Rajs, Kolumbija, Vašingtonski univerzitet i mnogih drugih.


Priznajemo da i dalje postoje začkoljice i postavlja se pitanje: da li ovakva vrsta učenja može da zameni pohađanje redovnih školskih časova? Dok se njihova sposobnost prenošenja znanja u poređenju sa školskim programima ne utvrdi, ovi servisi će i dalje da postoje besplatno ili će da naplaćuju svoje usluge.


Za one koji vole da uče i da se usavršavaju, MOOC obezbeđuje odličan način za učenje od najboljih u vašoj zemlji, bez troškova. Gledajte na ovo kao na priliku da prisustvujete času u školi, samo što to sada možete uraditi bilo gde, ukoliko imate laptop ili tablet i pristup internetu.


Sledi lista od nekoliko najboljih veb-sajtova i servisa koji mogu da vam pomognu da iskoristite pogodnosti onlajn učenja.


Alison

Napredni onlajn sistem za učenje pokazao se kao vodeći u svetu za sticanje osnovnih i naprednih radnih veština. Pored besplatnih kurseva, ovaj sajt nudi i kurseve koji se plaćaju i za koje se dobija sertifikat.


Carnegie Mellon

Univerzitet Carnegie Mellon trenutno nudi blizu 2000 kurseva, od osnova španskog jezika do časova anatomije i psihologije.
Pixabay
Pixabay

Canvas Network

Sa lako shvatljivim pristupom kursevima, zahtevima i očekivanjima, obezbeđuje opciju za početnike koji žele da nauče osnove korišćenja interneta. Canvas je izgrađen na edukativnoj platformi koju je kreirala kompanija Instructure i prvobitno je bila korišćena za privatne časove manjeg obima, ali se od tada proširila.


Coursera

Pored vodećih na polju onlajn kurseva, obezbeđuje katalog sa časovima sa najboljih svetskih univerziteta. Trenutno sarađuju sa više od 60 međunarodnih univerziteta i nude hiljade onlajn kurseva, a čini se da će svoj program da obogate dodatnim kursevima visokog kvaliteta.

CourseSites

Ako ste profesor ili član edukativnog instituta i tražite mesto na kome možete da delite lekcije onlajn, popularni servis BlackBoard's CourseSites, nudi mesto na kom profesori mogu da komuniciraju sa studentima, podstiču saradnju, motre na mogućnosti polaznika i upravljaju ocenjivanjem.


EdX

EdX je neprofitan poduhvat Harvarda i Stenforda, koji će uključivati i kurseve sa Univerziteta u Kanadi, kao i sa Berklija i Džordžtauna. Svaki kurs je dizajniran tako da informiše studente i podstakne bolje obrazovanje.


iTunes

Svako ko je kupio ajfon ili ajpod tokom prethodne godine, već je pristupio hiljadama onlajn kurseva zahvaljujući aplikaciji iTunes. Iako je sajt prvenstveno namenjen tome da pomogne profesorima da kreiraju privatne časove sa studentima, planirano je da se omogući deljenje ovih lekcija preko aplikacije iTunes, koju Epl naziva najvećom kolekcijom onlajn kurseva.

Open Learning

Ova globalna platforma teži tome da iskombinuje društvene elemente Fejsbuka sa doprinosima korisnika Vikipedije i da kreira jedinstvenu zajednicu za učenje.


Open Learn

Kao jedan od vodećih izvora u Velikoj Britaniji, Open University nudi Open Learn program i internet kurseve za studente širom sveta.


Open Yale Courses

Da li ste ikada hteli da znate kako je ići na Jejl? S obzirom na to da je ovo povezan sajt, škola nudi raznovrsne kurseve, uključujući set video snimaka visokog kvaliteta sa ispitima i problemima. Ovi kursevi se mogu skinuti sa interneta, a dostupne su i audio verzije u kojima možete pretraživati lekcije.


P2P University

Ovaj univerzitet daje šansu članovima da kreiraju edukativne teme i da sarađuju oko njih.


SyMind

Ovaj sajt nudi brojne kurseve sa prestižnih, akreditovanih univerziteta, kao što su Vašingtonski univerzitet, Njujorški univerzitet, Stenford i mnogi drugi. Možete da se registrujete i da uživate u mnogim programima ovog sajta.


Pixabay
Pixabay

Udacity 

Udacity je počeo sa radom nakon što su dva profesora sa Stenforda ponudili onlajn kurs na koji se prijavilo više od 150.000 ljudi, nudeći listu besplatnih predmeta koji se mogu prilagoditi svom rasporedu. Na kraju kursa nudi se mogućnost rešavanja završnih ispita i testiranje koje može obezbediti sertifikat.


Udemy

Dozvoljava stručnjacima da kreiraju i dele onlajn kurseve, obično bez formalne akreditacije. Drugim rečima, ne morate da budete formalno profesor ili predavač, da biste mogli da kreirate sopstvena predavanja.


University of the People

Ljudi koji su osnovali ovaj sajt nazivaju ga besplatnim onlajn univerzitetom, a nude širok spektar zanimljivih besplatnih kurseva, a neke naplaćuju 50 dolara, dok polaganje ispita košta 100 dolara.


WikiEducator

Ovaj sajt je izvor mnogih onlajn sadržaja za učenje, uključujući MOOC.

Class Central

Umesto da posećujete sajtove jedan po jedan, Class Central će da vam pomogne da unapredite učenje i pronađete linkove za mnoge kurseve i sajtove.


MOOC List

Slično prethodnom, ovaj sajt sakuplja informacije od više provajdera, tako da brzo možete da vidite informacije sa više servera.

IZVOR: The Huffington Post