iDEAlab: Kako od ideje do realizacije?
Pixabay

„Misliš li da ćeš naći posao sa fakultetom?“ „Kolike su šanse da se zaposliš?“ „Koliko je tvoje zanimanje zaista profitabilno?“ Ova pitanja studentima se postavljaju prilikom upisivanja ali i završavanja studija. Veoma često se dešava da se studenti po završetku studija „nađu u nebranom grožđu“ i da se teško snađu na tržištu rada. Zapravo ono što je potrebno našim studentima su podsticaj i potpora u razvijanju njihovih ideja i mala pomoć prilikom ulaska u preduzetničke vode i snalaženja na tržištu rada. Sve to mogu pronaći u iDEAlab-u.

iDEAlab deo je međunarodnog Tempus projekta. Ova organizacija studentima nudi mogućnost razvijanja svojih ideja i kreativnosti, razne vrste edukacija i radionica timskog rada koje imaju za cilj da podstaknu studente na pokretanje sopstvenih kompanija i adekvatne upotrebe znanja i veština stečenih prilikom studija. Vrata su otvorena svim studentima i mladim istraživačima novosadskog univerziteta. 


Mladima je pružena prilika da se udruže i uz  pomoć mentora ostvare svoju ideju i pretoče je iz nacrta u nešto stvarno. IDEAlab kao svoju misiju ističe podsticanje i  usmeravanje kreativnosti, inovativnosti studenata i istraživača, jačanje njihovih preduzetničkih veština i stvaranje veza između univerziteta i okruženja, te podsticanja sveukupne preduzetničke klime. Pored mentora studentima su na raspolaganju prostor i tehnička pomagala. 


Ipak, ono što je najvažnije jeste entuzijazam i volja mladih da istraju u ostvarivanju svojih projekata. U labratoriji okupljaju se studenti kako humanističkih nauka i IT tehnologija, tako i studenti tehnološkog i drugih fakulteta sa ciljem da svoje znanje i veštine iskoriste na najbolji mogući način


Neki od studenata koji su svoje ideje i pretočili u stvarnost su  Aleksandra Mirković sa Filozofkog fakulteta i Miodrag Lazić sa Fakulteta tehničkih nauka razvili su aplikaciju za učenje engeskog jezika. Oni predstavljaju jedna od primera udruživanja dve različite struke zarad poboljšanja samoobrazovanja i njegove popularizacije.

Pixabay
Pixabay

U okviru Tempus projetka nastalo je šest laboratorija koje se nalaze u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Podgorici, Zenici i Banjoj Luci. Novosadsku laboratoriju možete pronaći na adresi Dr Ilije Đuričića 3, u prostorijama Studentskog doma „Slobodan Bajić”, a vise informacija o događajima i edukacijama na sajtu