Gde je i šta radi koncentracija u vreme ispitnog roka?
Pixabay

„Došao je i taj dan, ujutru ustajem i pokušavam da se posvetim knjizi. Međutim, ustao/-la sam rano i već posle nekoliko pročitanih strana tonem u san, jer san je rešenje za sve. Polako, ovo je tek prvi dan, svaki početak je težak, tešim sebe


Biće bolje sutra. Sutradan jedna lepa vest, postoji skripta. To je ono što mi je trebalo! Odlično, sada stižem sigurno. Mogu da završim igricu, pogledam šta se dešava na Instagramu, pa ću krenuti sa učenjem. Ali, prvo da spremim nešto za jelo, ne može se učiti na prazan stomak. Mogao/-la bih i prašinu da obrišem.”

Da li i vama tako prolazi ispitni rok? Koji su vaši „stilovi prokrastinacije”?

Pixabay
Pixabay

U razgovoru za Vice, studenti različitih fakulteta govorili su o tome. Ovo su bili njihovi odgovori.

Aleksa, student psihologije je izjavio: „U suštini sam kampanjac, znam da to nije najpametniji pristup studiranju, ali se moji pokušaji učenja na vreme završavaju pre nego što počnu.


Najpre svima govorim kako ne mogu ništa da radim, jer ću krenuti sa učenjem. Kada konačno počnem, ubrzo se učenje pretvori u bleju i lutanje po najapsurdnijim stranama interneta, koje mi odjednom postanu zanimljive″.

Anđa, studentkinja primenjenih umetnosti, kaže da na njenom fakultetu nema mnogo teorijskih predmeta i da ih zato skoro svi odlažu do poslednjeg roka. „Međutim, i tada mi je teško da se fokusiram, igraju mi se igrice, gledaju mi se jutjuberi i serije, lista mi se Instagram″, kaže Anđa.

Studentkinja novinarstva, Minja kaže: „Često sebe uhvatim kako jedva čekam da me neko prekine dok učim i imam dobar izgovor za pauzu. Znate ono kada izađete na pauzu od deset minuta i vratite se za dva sata i onda vam nije jasno gde ste bili i šta ste radili za to vreme. Tako se završava većina mojih pauza″.

Pixabay
Pixabay

Ema, sa fakulteta za petrologiju i geohemiju, na drugačije načine odlaže učenje. „Kad prokrastiniram, to je uglavnom zato što upadam u egzistencijalne krize, koje su najčešće izazvane mislima o stanju u državi, kao i zbog toga što razmisljam u koju ću se državu odseliti kada upišem doktorske studije″, kaže Ema.

Ah, ta koncentracija, ona je kao mitsko biće koje uvek za centimetar izmiče iz drhtavih studentskih ruku.

Znači, to je ono što nam fali, njeno visočasntvo „koncentracija”. Zato, umesto prelistavanja Instagrama, gledanja serija i ostalih stilova prokrastinacije, potražite način učenja koji vam omogućava da se što bolje fokusirate i skoncentrišete na knjigu. Za početak, imajte volje i onda će sve biti lakše.

Izvor: Vice