Film u nastavi: priručnik za studente – buduće nastavnike
Priručnik Film u nastavi

Publikacija koja je objavljena u izdanju Fonda B92 u okviru pograma Slobodna zona Junior, u partnerstvu sa organizacijom Čovek u nevolji i Centrom za obrazovanje nastavnika (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) predstavlja dopunjeno i izmenjeno izdanje priručnika „Dokumentarni film u nastavi“ koji je izdat u Češkoj Republici 2015. godine kao deo programa Jedan svet u školama organizacije Čovek u nevolji.


Prezentovano izdanje priručnika je nastalo tokom realizacije predmeta Film u nastavi školske 2016/2017. godine na master programu Filozofskog fakulteta u Beogradu – Obrazovanje nastavnika predmetne nastave.


O publikaciji su govorili predstavnici priređivačkog tima srpskog izdanja priručnika profesori Filozofskog fakulteta - prof. dr Dragan Popadić koji je ukazao na to koliko je značajna primena filma u nastavi i koliko je važno razviti kritičko mišljenje i analitičnost, dok je prof. dr Vera Rajović predstavila koncept predmeta i priručnika, kao i izmene i dopune koje su nastale u odnosu na češko izdanje.

Slobodna zona Junior
Slobodna zona Junior

Reč je imala i predstavnica organizacije Čovek u nevolji za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu Alžbjeta Stropnjicka, koja je predstavila projekat Uvođenje novih pristupa u građanskom obrazovanju u okviru koga je prošle školske godine realizovan predmet i priručnik Film u nastavi, a Olivera Ranđić, koordinatorka programa Slobodna zona Junior, istakla je da se izdavanjem ovog priručnika, nakon skoro dvanaestogodišnjeg rada Slobodne zone u osnovnim i srednjim školama, film kao nastavno sredstvo uvodi i u viskoškolsko obrazovanje u Srbiji.


Predstavljanju publikacije prisustovala su i dva gosta predavača na predmetu Film u nastavi - Vladimir Perović, reditelj i vandredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju i Melita Ranđelović, koautorka dva programa Slobodne zone Junior za stručno usavršavanje nastavnika.

Slobodna zona Junior
Slobodna zona Junior

U razgovoru sa zainteresovanim posetiocima predavači su se dotakli i pojma filmske kulture, filmske i medijske pismenosti.


Elektronsku verziju priručnika Film u nastavi: priručnik za studente – buduće nastavnike možete preuzeti ovde.