Kako su neki fakulteti realizovali nastavu na daljinu?
Pixabay

Mnogim fakultetima ovo je predstavljalo veliki problem, s obzirom na to da su se po prvi put našli u ovakvoj situaciji, ali postoje neke ustanove koje su uspele da u potpunosti realizuju nastavu onlajn.


ITS – Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije i Fakultet savremenih umetnosti, izdvajaju se po tome što dugo koriste najsavremeniju Distance Learning platformu kao dodatno nastavno sredstvo. Ova platforma se pokazala kao velika prednost za realizovanje nastave onlajn.  

Kako je Visoka škola ITS realizovala nastavu?

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije nije prestajala sa radom tokom vanrednog stanja. Nastava je bila realizovana putem prenosa uživo, uz pomoć Distance Learning System-a kompanije LINKgroup, koja je ujedno i osnivač škole. Ova platforma je jedinstvena u Srbiji i omogućava studentima da koriste savremene tehnologije u svrhu obrazovanja.


Ukoliko se dogodi da student nije u mogućnosti da pohađa predavanje u realnom vremenu, može u bilo koje doba dana da pronađe predavanje u video arhivi. Na ovaj način su u svakom trenutku mogli da pristupe i ranijim predavanjima, da bi što bolje savladali gradivo i položili ispite.


Takođe, studenti dobijaju onlajn testove pomoću kojih mogu da provere svoje znanje nakon svake pređene teme. Još jedna od prednosti su onlajn konsultacije sa profesorima, gde će im predavači tokom razgovora uživo pojasniti sve nedoumice.

Information Tehnology School
Information Tehnology School

FSU u potpunosti je realizovao nastavu onlajn

Fakultet savremenih umetnosti redovno je održavao nastavu na tri načina: Live streaming pomoću Distance Learning Sistema, pomoću nekih od platformi za učenje onlaj, kao što su: Zoom, Meet, Google Classroom i Skype ili su razmenjivali materijal putem onlajn konsultacija. Profesori su pokazali izuzetnu posvećenost, a neki od njih su iz učionica pomoću live stream-a izvodili nastavu. Kao i na Višoj školi za IT, sva predavanja su se mogla naći u video arhivama i odslušati u bilo koje doba dana.


Nakon svakog predavanja, nastavni material su kačili na Studentski portal, i tako ostali trajno dostupni svim studentima. Veliki izazov bili su umetnički predmeti, ali su i njih uspeli da realizuju onlajn. Pokazalo se da se savremene tehnologije mogu iskoristiti na najbolji način, u ovom slučaju za fakultetsko obrazovanje.

Fakultet Savremenih Umetnosti
Fakultet Savremenih Umetnosti

Nastava preko mobilnih telefona

Studentima ovih fakulteta bile su na raspolaganju iOS i Android aplikacije za učenje, preko kojih su u svakom momentu mogli da pristupe pomenutoj platformi za učenje na daljinu, zakazanim Live Class konsultacijama ili video arhivi. Ovo su besplatne aplikacije koje su olakšale pristup predavanjima. Studenti su na svojim telefonima instalirali aplikacije i tako prelazili određeno gradivo.


Na ovaj način priveli su kraj letnjeg semestra, a nakon ukidanja vanrednog stanja, studenti su se vratili na fakultete. Trenutno se, na većini fakulteta, nastava odvija po hibridnom modelu obrazovanja - predavanja su onlajn, uglavnom preko Zoom aplikacije, dok se vežbe održavaju u manjim grupama na fakultetu. Takođe, neke visokoobrazovne ustanove pored FSU i Visoke škole ITS, uspele su da nastavu odvijaju u potpunosti onlajn.

Izvor: Edukacija.rs