Do kraja godine prakse za sve studente
Pixabay

Pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje, Gabrijela Grujić, objasnila je na panelu „Mladi u privredi kroz praksu do uspešne karijere”, da bi model trebalo da ponudi rešenja za brojna pitanja.


Model će obuhvatati odgovore na pitanja - na koji način se studenti opredeljuju za praksu u kompanijama, kako se određuju mentori učesnicima prakse, kako povezati mentore i profesore na fakultetima, kada će se praksa odvijati i da li će biti plaćena.


„Veoma je važno da u kreiranju ovog modela učestvuju mladi ljudi, studenti, asistenti, doktoranti, jer obrazovanje nije samo sticanje znanja, nego i način na koji koristimo svoj razum, a mladi najbolje znaju šta je njima potrebno u cilju što lakše tranzicije ka svetu rada“, istakla je Grujićeva za Tanjug. 


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević najavio je u oktobru 2017. godine projekat Nacionalni model studentske prakse pod nazivom „Moj grad, moj izbor, moja karijera“. Ideja ovog projekta je da se studentima omogući da svoja prva praktična radna iskustva steknu u toku studija, da usavrše svoje poslovne veštine i preduzetničke kompentencije.


Primena Nacionalnog modela studentske prakse očekuje se do kraja 2018. godine, a za njegovo uspostavljanje potrebno je da se povežu Centri za razvoj karijere u sklopu univerziteta, privreda i lokalna samouprava.


Organizovanje studentske prakse do sada je bilo prepušteno samim fakultetima.


Izvor: Tanjug, Beta