Da li će se povećati školarine na fakultetima?

Priredila: Marija Planić

FOTO: Beleške

Ministar Verbić je za Tanjug izjavio da na pojedinim fakultetima imaju opravdane razloge za povećanje školarina, ali da Ministarstvo još uvek nije dobilo zvaničan dopis. „Očekujemo zvanični dopis i ukoliko negde bude opravdano povećanje, ne mogu da kažem da nećemo dati saglasnost, ali generalno mislimo da ne bi trebalo povećavati cene školarina“ – ističe ministar.

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, održanoj 3. februara, kako navode mediji, 11 fakulteta je predložilo povećanje školarina. Jedinstven stav svih dekana Univerziteta u Beogradu je da su sredstva koja dobijaju od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dosta manja od realnih troškova za struju, grejanje, vodu i ostale komunalije.

15af91003feb7702e5dbaacbf2f17e89_XL.jpg

FOTO: Unija studenata opštine Vršac - Predlog povećanja školarina na 11 fakulteta Univerziteta u Beogradu

Sa druge strane, studentima svakako ne ide u prilog da se školarine povećaju. Neki navode da je potrebno, najpre, prvo poboljšati sistem obrazovanja, da bi bilo opravdano najavljivano povećanje.

Tim povodom je za Blic, student Fakulteta političkih nauka, izjavio: „Meni je veći problem to što sam za vreme studija napisao svega dve vesti, a studiram novinarstvo. Ako će veća školarina značiti kvalitetniji program obrazovanja, podržavam, ali bojim se da će sve ostati isto“.

_veb_novinarstvo.gif

Da li će se ova poskupljenja odnositi samo na fakultete Univerziteta u Beogradu ili će se odnositi i na fakultete ostalih univerziteta, sačekaćemo da pokaže vreme. Jedno je sigurno, studentima to ne odgovara, a bilo kakvo povećanje može izazvati studentske proteste.


IZVORI: Tanjug / Blic / Večernje novosti / Ozon Press

Marija je zaljubljenik u pozorište, koja kroz svaku svoju ulogu pokušava, najpre da razume postupke ljudi u pojedinim situacijama, a potom da svoje saznanje prenese na gledaoce.