Centar studentskog života je pred gašenjem!

Foto: Muzički program DKSG

Urednici kulturnih programa su putem svoje zvanične Fejsbuk stranice obavestili sve koji ih prate, o gašenju Doma kulture „Studentski grad“ (DKSG). Istakli su da je dopis o zatvaranju pristigao iz kancelarije njihovog osnivača, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. To je urađeno, jer postoji inicijativa pripajanju Doma kulture „Studentski grad“ drugoj ustanovi - Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Prema njihovim rečima, na taj način bi se programi DKSG, kao i sama ustanova, posle 43 godine uspešnog postojanja i rada, uspešno ukinula.

Juče je na istoj stranici, izašlo i zvanično saopštenje. Na taj način su predočili činjenice o nastaloj situaciji. Istakli su njegovu važnost, pozvavši se na istoriju programa i uživanje koje su stekli sudenti tokom godina njegovog rada.

Takođe, objasnili su poziciju DKSG u odnosu na Zakon o učeničkom i studentskom standardu, ističući da njihov Upravni odbor nije nadležan za donošenje odluke o pripajanju, odnosno gašenju ustanove, već je to u nadležnosti Vlade Republike Srbije. Najveća zamerka zaposlenih je ta što nije organizovana nijedna javna rasprava u studentskoj i široj kulturnoj javnosti, na kojoj bi se na demokratski način raspravljalo o društvenom smislu i ciljevima ove namere.
16996150_1460444080656940_7378601548944834105_n.png

Foto: Muzički program DKSG

Ovaj problem je, takođe, istakao i Milan Đurđević, urednik muzičkog programa. „Nije u redu da se ustanova obrazovanja i kulture gasi na ovakav način, a bez konsultacije sa zaposlenima i studentima. Takve stvari se ne mogu raditi preko noći. Mislim da je naš program jedan od boljih u Srbiji i da bez jedne studiozne javne rasprave nikako ne moze biti ugašen ili pripojen nekom drugom“, za portal iSerbia je izjavio Đurđević, istakavaši vrednost programa koji nosi lični pečat svakog od urednika.

Zaposleni Doma kulture „Studentski grad“ su protiv odluke o pripajanju DKSG sa ustanovom SKC Beograd, a takođe je pokrenuta i inicijativa o vraćanju Doma kulture pod nadležnost Univerziteta u Beogradu. Pod Univerzitetom, ova ustanova je bila do 1993. godine.

Poručuju da se treba boriti protiv ukidanja kulturnih ustanova koje traju decenijama, a ruše se u jednom trenutku. Na taj način borimo se za ono što je vredno, borimo se za sebe!

Peticiju protiv gašenja Doma Kulture „Studentski grad“ možete pronaći na ovom linku.