Besplatne aplikacije i sajtovi za učenje jezika


Foto: Pixabay

Predstavljamo vam samo neke besplatne sajtove i aplikacije koje će vam pomoći da naučite ili usavršite strani jezik.

Learn a Language – Na ovom sajtu možete na školski način naučiti izabrani jezik, gramatiku i proširiti fond reči. Mana mu je što je na engleskom jeziku, jer bi bilo teže osobama koje ne znaju engleski. Sa druge strane, osobe koje znaju, mogu da usavrše i engleski jezik, uporedo sa učenjem izabranog jezika.

Duolingo – Ova aplikacija se sastoji od više nivoa koji podstiču napredovanje. Aplikacija je koncipirana poput neke igrice, možete dodavati prijatelje i takmičiti se u nivoima koje ste prešli.

Neophodno je osnovno poznavanje engleskog jezika. Ukoliko želite da saznate koliko ste napredovali, na raspolaganju su vam i profesori. Prednost ovakvih sajtova je što učite koliko želite u toku dana. Takođe, postoji i aplikacija za mobilne telefone.

books_1176150_1280.jpg

Foto: Pixabay

Babbel – Preporuka je za sve kojima je jezik potreban u praktičnim situacijama. Postoji verzija i za mobilne telefone. Možete naučiti 13 jezika: nemački, španski, francuski, italijanski, portugalski, švedski, turski, holandski, poljski, ruski, norveški, indonežanski, danski.

Hi Native – Ovaj sajt je odličan za one koji žele da nauče jezik od izvornih govornika. Pomoću ovog sajta, možete pitati govornike tog jezika kako da pravilno izgovorite neku reč, da li ste dobro preveli rečenicu i slično. Pravi je izbor da usavršite dosadašnje jezičke veštine. Dostupna je i verzija za mobilne telefone.

Open Culture - Pored učenja jezika, na ovom sajtu možete i upoznati stranu kulturu. Možete, čak i da gledate besplatno filmove, dokumentarce, besplatno čitate knjige i slično. Ako ste ljubitelji dokumentarca, ovde ih možete pronaći preko 200.

Memrise – Preko sto različitih jezika. Učenje uz pomoć zanimljivih kartica, da obogatite fond stranih reči. Uključuje i audio i video klipove.

Busuu – Korisna i zabavna aplikacija. Osim što možete naučiti kako pisati i pričati izabrani jezik, možete slušati i pričati sa korisnicima kojima je to maternji jezik. Na taj način, možete poboljšati stečeno znanje.

U ponudi imate 12 jezika: engleski, špansi, italijanski, portugalski, turski, arapski, poljski, nemački, ruski, japanski i kineski. U ovoj aplikaciji imate i kvizove, interaktivne lekcije, kao i video chat, uz pomoć kojeg možete komunicirati sa drugim ljudima.

Na internetu postoji mnogo besplatnih sajtova koji pružaju učenje i usavršavanje stranog jezika. Na vama je da izaberete neki od njih. Zamislite šta bi bilo kada bi se odrekli omiljene muzike na slušalicama u autobusu? Spojili biste lepo i korisno.


Izvori: Časopis InterFON / BIZLife / Kompjuter biblioteka