8 aplikacija za organizaciju vremena

FOTO: Lawyers With Depression

Prevela: Milana Vračar

Nedavno smo pisali o tome koje su navike dobro organizovanih ljudi, a sada pročitajte koje aplikacije vam mogu poslužiti za dobru organizaciju vremena.

1. Freedom (Sloboda)

Priznajmo, da nije interneta, mnogo manje stvari bi nam odvraćalo pažnju. Mreža provocira naše mozgove da se zainteresuju za sitnice koje nam se čine zabavnim, što je dobro, ukoliko ne želimo da privedemo učenje ili posao kraju.
EU%20GIF.gif

Freedom je aplikacija za Windows i Mac kompjutere koja će vam „zabraniti“ internet i do osam sati odjednom. Na kraju vašeg offline vremena, Freedom će vam omogućiti pristup internetu.

Jedna od najboljih osobina ove aplikacije je to da morate restartovati kompjuter kad god biste poželeli da se opet konektujete. Stoga, svaki put kada biste to radili, podsetili biste sebe zašto to činite. Ovim ćete odoleti navici beskrajnog pretraživanja po internetu.

freedom_iphone.png
FOTO: Freedom

2. Don't break the chain! (Ne prekidajte lanac!)

Uz pomoć ove aplikacije, moći ćete sebi da postavite dnevne ciljeve, a ona će vas često podsećati na njih (ili retko, kako želite), pa ćete tako dopustiti sebi da završavate jedan po jedan zadatak, dok ne obavite sve.

Ukoliko želite da naučite nešto novo ili obavite fakultetske obaveze na vreme, ovo je dobra aplikacija za to. Ako izdvojite nekoliko minuta dnevno za svaku obavezu, videćete koliko će vam biti lakše da ih izvršite.

2013_10_17_dbtc_ios7.png
FOTO: Rouge41

3. Workrave (Radni zanos)

Ova aplikacija je dobra za velike projekte, kada znate da ćete mnogo vremena provesti ispred kompjutera. Tako možete podesiti tajmere, zahvaljujući kojima ćete iskoristiti maksimum vremena za odmor i rad. Pogodna je za zadatke poput pisanja, programiranja ili pisanja koncepta.

workrave.jpg
FOTO: Plots and Spots

4. TeuxDeux (igra rečima, francuske reči koje na engleskom znače to do ili „uraditi“)

Naravno, ono što tražimo na listi je jednostavnost i mogućnost poboljšanja života uz pomoć karakteristika neke aplikacije. TeuxDeux to radi prilično dobro, jer je jednostavna i moderna to-do aplikacija koju možete koristiti preko pametnih telefona ili pretraživača. Čak podržava i markdown, što je pojednostavljen markup jezik za obeležavanje sadržaja dokumenta.

teuxdeux_iphone_0.jpg
FOTO: Destroy Today

5. Carbon Fin Outliner

Ovo je pravo rešenje za posebne studente. Ako ste od onih koji sve moraju da svedu do detalja u vidu liste, Outliner je za vas.

Možete praviti liste za projekat, buduće projekte ili samo podsetnike za stvari koje treba da obavite. Outliner je odličan za liste zadataka, kao na primer, lista za kupovinu. Samo označite kvadratić kada ste obavili nešto ili kliknite na grafik u obliku pite koji se nalazi pored glavnog zadatka da biste označili ili obrisali sve podzadatke.

editor.png
FOTO: CarbonFin

6. Trello

Odlično rešenje za organizaciju i upravljanje vremenom! Trello vam dozvoljava da pravite table koje vam mogu koristiti za određene projekte, liste i slično. Šta god zamislite. Dostupna je na pametnim telefonima i pretraživačima, popularna među preduzetnicima i studentima.

ea49e4a6ada045189491d1581ab3d649.jpg
FOTO: Zapier

7. LeechBlock (Blokada pijavica)

Još jednom ćemo okriviti internet za odvraćanje od učenja. LeechBlock će vas držati podalje od vebsajtova koji vam oduzimaju vreme, podsećajući vas da treba da učite, umesto da se smejete na poslednji Reddit video koji je dospeo do prvih strana.

Podešavanje i konfiguracija su prilično jednostavni i ne treba vam neko posebno učenje za korišćenje ove aplikacije. Samo treba da se motivišete i disciplinujete.

leechblock_4.jpg
FOTO: Softonic

8. Tasker

Radi se o neverovatno prefinjenoj / složenoj aplikaciji i upravo je to čini odličnom. Ona vas upozorava na stotinu stvari, a ljudi kažu da je Tasker promenio način na koji su doživljavali svoje telefone, jer je to postao alat za upravljanje vremenom i zadacima. Zaista će vam ograničiti vreme za zabavu i dati fleksibilnost da zapravo uradite stvari na vreme.

smart_action_profiles.jpg
FOTO: Pocketables

Svi mogu da koriste ove aplikacije, ne samo studenti. Workrave, na primer, zaista dozvoljava da podesite vreme za učenje, a da pritom imate dovoljno vremena da se odmorite. Za druge na listi ste verovatno čuli prvi put, što je još bolje, jer ćete imati priliku da probate nešto novo i vidite kako to zapravo izgleda.


IZVOR: CodeCondo

Milana je rekla „ne“ sistemu, pravilima i stereotipima.