7 zanimljivih studentskih pronalazaka


Foto: Pixabay

1.The sOccket

Mnogi od nas ne shvataju dostupnost električne energije i činjenicu da i dalje postoje delovi sveta gde se to smatra luksuzom. Džesika Metjuz i Džulija Silverman su povezale jednu od omiljenih razbibriga u krajevima koji imaju problema sa nedostatkom električne energije, odnosno, sa fudbalom, te sa njenom proizvodnjom. Njihov proizvod je sOccket, fudbalska lopta koja pretvara kinetičku energiju fudbala u električnu. Ta lopta se potom koristi kao utičnica za napajanje – lopta može stvoriti toliko energije da jedna LED sijalica može da svetli do tri časa.

frogs_1212209_960_720.jpg
Foto: Pixabay

2.The Air Guitar aplikacija za iPhone

Sviranje zamišljene (vazdušne) gitare nije novost, svi su čuli za Guitar Hero igrice, ali novina koju su uneli Džejms Entoni i Edvard Marks sa Univerziteta Stanford je da su to zamišljeno sviranje omogućili i vlasnicima pametnih telefona kroz aplikaciju The Air Guitar za iPhone. Korisnik korišćenjem tačskrin (touchscreen) tehnologije i akcelometra može izvoditi komplikovane sviračke poteze poput akorada, okidanja različitom snagom ili čak zavrtanja žica i to sve uz pratnju muzike iz sopstvene kolekcije.

guitar_756326_960_720.jpg
Foto: Pixabay

3. Mi.Mu rukavice

Imodžen Hip i postdiplomac MIT-a, Keli Snuk stvorili su novi instrument – Mi.Mu rukavice, koje „izvlače skrivene zvukove iz računara” kroz programe koje koriste muzičari. Zapravo, koriste se fizički pokreti i onda se pomoću rukavica „svira”, kao da je u pitanju digitalni instrument. Same rukavice koriste veliki broj tehnologija poput praćenja pokreta, senzora, žiroskopa. Ovo polako postaje novi način izvođenja elektronske muzike, ali i novi oblik vizuelne umetnosti.

4.Here Active Listening slušalice

Za sve koji su okruženi bukom i kojima to predstavlja smetnju u svakodnevnom radu i životu, Doppler Labs su u saradnji sa Kenardom Nilsenom, postdiplomcem CSU i Gintsom Klimanisom sa Kornel univerziteta, stvorili Here Active Listening slušalice, koje poseduju kontrolu glasnoće i filtere za umanjenje buke koju ne želite da čujete, odnosno, pojačavanje zvukova koje želite da čujete. Ovo je jedan od pronalazaka koji je proglašen za pronalazak 2015. godine od strane Time magazine-a. Kažu da je uz pomoć aplikacije moguće slušati razgovor dok pored vas prolazi (i tutnji) voz!

girl_1990347_960_720.jpg
Foto: Pixabay

5.Pantelligent

Nisu svi studenti podjednako talentovani za kuvanje, no i ovde tehnologija priskače u pomoć. Humberto Evans, dobar u spremanju hrane i njegov cimer sa MIT-a Majk Robins, koji nije toliko dobar kuvar, udružili su svoja znanja i napravili Pantelligent, pametni tiganj koji koristi Bluetooth tehnologiju i poseban senzor za toplotu za pomoć onima koji muku muče sa kuvanjem. Ovaj tiganj je moguće povezati sa aplikacijom sa receptima tako da će studentima kuvarske muke biti znatno olakšane.

eat_547511_960_720.jpg
Foto: Pixa bay

6.Little Creations’ Bath Buddy

Jedno od najzahvalnijih tržišta za plasman novih izuma je u oblasti dečje nege i pomoći roditeljima. Postdiplomci sa Univerziteta Alster, Mark Tagart i Aron Saunders, smislili su projekat za vreme studija biznisa i okrenuli su se tržištu pomagala za roditelje. Oni su smislili Bath Buddy, napravu koja roditeljima pomaže da prate temperaturu vode za kupanje bebe. Ovaj plutajući pomoćnik menja boju, ukoliko je temperatura vode previsoka, preniska ili odgovarajuća, a sve to dok vrši funkciju igračke za vašu bebu.

7.iBrailler

Za mnoga slepa i slabovida lica korišćenje uređaja poput iPad ili tableta nije moguće. Neke druge tehnologije su dostupnije (uz upotrebu Braillera, laptopa koji prevodi Brajevu azbuku u tekst), ali dosta njih zahteva pomoć korisniku od strane drugog lica. Sohan Darmaradža, doktorand sa Stanforda se pozabavio ovim problemom kroz iBrailler Notes.

smartphone_1281632_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Ova aplikacija omogućava korisniku da slobodno koristi tačskrin, a da pritom ne mora da pozicionira prste na određenu tačku ekrana. Takođe, aplikacija koristi gestove za radnje poput isecanja, kopiranja ili lepljenja teksta, što omogućava korisnicima pravljenje i uređivanje tekstualnih fajloiva ili dokumenata. Ovo je olakšanje u odnosu na standardne aplikacije koje koriste govorni i slušni aspekt. Takođe, ova aplikacija će omogućiti većem broju lica korišćenje uređaja poput tableta ili telefona, ako uzmemo u obzir cene specifičnih tehnologija za slabovida lica (recimo da Brajeve tastature mogu da koštaju i nekoliko hiljada dolara).


Izvor: Student World Online