Udruženje iSerbia, uz podršku Kluba privrednih novinara i Udruženja za jugoistčnu Evropu Univerziteta Oksford, pokrenulo je program „Srbija na vezi”. Radi se o projektu onlajn mentorstva i razmene znanja na realaciji Srbija – dijaspora, u cilju podizanja kapaciteta naših mladih ljudi. Program „Srbija na vezi” postoji od 2012. godine, a projekat se po treći put uspešno realizovao 2015. godine pod pokroviteljstvom Kancelarije za mlade Gradske uprave grada Beograda.

Srbija na vezi
Srbija na vezi

Smatrali smo da je najveći potencijal naše zemlje u njenim mladim obrazovanim ljudima kojima je neophodan kontakt sa našim uspešnim stučnjacima iz dijaspore koji su svoja znanja, iskustva i uspeh stekli u razvijenim društvima. Dok smo tragali za alternativnim rešenjima kako da im pomognemo, usresredili smo se na uspostavljanje kontakta i razmenu znanja kao najvredniju donaciju i konstruktivnu saradnju dijaspore i Srbije. 

Kako program funkcioniše?

Mentori su istaknuti stručnjaci iz privrede, nauke, kulture i umetnosti sa svih strana sveta. Mentorstva se odvijaju u najrazličitijim privrednim, naučnim i kulturno-umetničkim oblastima, zavisno od ekspertize prijavljenih mentora i interesa kandidata. Polaznici su mladi koji su se znanjem, zalaganjem i inovativnošću istakli kao lideri u svojim oblastima u Srbiji. Mentorski rad se odvija tokom perioda od šest meseci, putem interneta (e-mail, audio ili video konferencije, zavisno od izbora učesnika).

Koja je uloga mentora?

Mentorstvo je dinamičan proces razmene znanja u kom aktivno učestvuju obe strane, proces interaktivnog učenja i savetovanja. Mentori polaznicima prenose najnovija saznanja iz svoje oblasti, savetuju ih po pitanjima karijere ili naučno-istraživačkog rada, vode kroz proces donošenja odluka, postavljaju im problemske zadatke.

Srbija na vezi
Srbija na vezi

Koji je cilj programa?

Uz podršku mentora iz inostranstva, mladi stručnjaci iz privrede imaju više šanse da se usmere na put uspešnog razvoja svog poslovanja, da uspešno razviju svoju karijeru, uvedu inovativne prakse u poslovanje. Mladi dobijaju priliku da ostvare kontakt i saradnju sa istaknutim kolegama iz dijaspore i sa njima se konsultuju u vezi svojih ideja, biznis planova, projekata, istraživačkog, naučnog rada. Ovim putem postavlja se čvrsta osnova za dalji razvoj razmene i konstruktivne saradnje između Srbije i dijaspore.

Koliko puta do sada je održan program i kakvi su rezultati?

Pilot program mentorstva po prvi put održan je 2012. godine, kada je učestvovalo 15 mentora i 30 polaznika. Više informacija o učesnicima možete pogledati ovde, a iskustva polaznika klikom ovde.


Program mentorstva „Srbija na vezi 2014" povezuje preko 50 mentora iz dijaspore i 90 polaznika iz Srbije! Spisak mentora programa SNV 2014 pogledajte ovde.


Projekat se uspešno realizovao treći put 2015. godine.

Do sada je u tri kruga programa onlajn mentorstva „Srbija na vezi" učestvovalo preko 65 mentora koji su radili sa preko 120 polaznika u 76 oblasti mentorstva, sa izuzetnim i dugoročnim rezultatima.

Pokrenuto je nekoliko međunarodnih naučnih projekata i uspostavljena saradnja između domaćih i inostranih naučno-istraživačkih institucija. U ovom projektu svoje znanje mladima u Srbiji „doniralo” je preko 60 mentora, od Njujorka do Singapura, sa prestižnih institucija poput Oksforda i MIT-a, stručnjaka iz društvenohumanističkih, prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških i medicinskih nauka, oblasti IT-a i nanotehnologije i nenaučnog dela koji obuhvata, između ostalih, finansije, bankarstvo, preduzetništvo, nove metode držanja nastave itd.