iSerbia je dobila podršku Opštine Zemun 2016. godine, za pokretanje projekta „Postani i ti IT", koji ima za cilj podizanje edukativnih kapaciteta mladih iz zemunskih srednjih škola u oblasti programiranja - obukom iz osnova progamiranja i kreiranja mobilnih aplikacija.

Pixabay
Pixabay

Obuka je podrazumevala najpre kurs iz Osnova programiranja, a nakon toga se nastavilo sa osnovama iz kreiranja mobilnih aplikacija. Najbolji su napravili Android aplikacije koje su bile postavljene na Google play.

Kreirana je interaktivna onlajn obuka na kojoj je naučeno 60 učenika srednjih škola osnovama programiranja.


Stečeno znanje proverili smo na testu nakon kojeg smo ih rangirali po broju bodova i 15 najboljih obučili za stvaranje Android aplikacije. Njihove Android aplikacije postavili smo na internet i tri najbolje smo predstavili na završnom događaju.


Dugoročni efekti ovog projekta su ostvarenje značajne saradnje udruženja iSerbia sa zemunskim srednjim školama. Istovremeno, iSerbia je kreirala obuku koju može da primeni na nove zainteresovane učenike srednjih škola i u drugim opštinama i gradovima. Jedan od ciljeva projekta je da i mlade podstaknemo da razmišljaju o koristima i mogućnostima usavršavanja na onlajn obukama, te da na internet gledaju kao na sredstvo za edukaciju i usavršavanje.