Udruženje iSerbia, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, organizovalo trodnevni prvi Freelance fest, u Srbiji. Učešće je bilo potpuno besplatno za sve one koje žele da se upoznaju sa frilensingom, da prodube znanje iz te oblasti, usavrše se, samoinicijativno pronađu odgovarajuće poslove i počnu da zarađuju.

Freelance fest
Freelance fest

Koji je cilj i kakav je koncept Festa?

Freelance fest je imao za cilj informisanost i edukaciju mladih o velikim potencijalima i raznim mogućnostima koje nudi frilens tržište rada, a u cilju što većeg samozapošljavanja mladih.


Prvi, glavni dan Festa, koji su obeležila predavanja, intervjui i panel diskusija o frilensovanju, održao se 30. januara u Domu omladine Beograd.


Drugi i treći dan Festa su bili radioničarski – 31. januar i 01. februar, takođe u Domu omladine Beograd, ispunjeni praktičnim radionicama koje su vodili uspešni frilenseri.

Program Festa

Saša Džambić (Srbija Danas)
Saša Džambić (Srbija Danas)

Prvi dan, 30.01.2017. (14.00 – 19.30h) – Dom Omladine Beograd

 • Intervju: „Efektivno upravljanje vremenom”, Direktorka Namics-a Catherine F. Simon i Milica Pićurić, korporativni kouč; 
 • Predavanje: „Međunarodno frilensovanje i domaći pravni i poreski ambijent za frilensere”, Damjan Marinković, suvlasnik Green Design-a, grafički dizajner; 
 • Predavanje: „Kako do stabilnih prihoda kao frilenser?”, Jelena Radovanović, trener frilensera u veb pisanju; 
 • Panel diskusija: „Frilensing – prednosti i mane”. Učesnici: Strahinja Vukoičić, suosnivač sajta Honorarci, Marko Krajnović, Coworking Serbia i Petar Vasić, vlasnik agencije Vasić Media d.o.o
 • Predavanje: „Virtuelna asistencija u poslovanju”, Nikolina Andrić, virtuelni asistent; 
 • Intervju: „Kako rizik frilensinga može da vam promeni život?”, Jovana Perković, frilenser u oblasti medija, PR-a, marketinga i Spomenka Marković-Avramov, onlajn preduzetnik; 
 • Predavanje: „Zašto su bitne promene u frilens karijeri?”, Marko Ilić, dizajner.

Drugi dan, 31.01.2017. (14.00 – 17.30h) – Tribinska sala, Dom omladine

 • Radionica: „Zaposli se na licu mesta”, suosnivači sajta Honorarci – Ivan Tuševljak i Milan Tuševljak; 
 • Radionica: „Stiro štampa kroz frilensing”, Srđan Plavšić, grafički dizajner, profesor u „Tehnoart Beograd” školi; 
 • Radionica: „Kako započeti frilensing i opstati u oblasti IT-a”, Dušan Dželebdžić, generalni direktor IoT startapa u SAD. 

Treći dan, 01.02.2017. (14.00 – 17.30h) – Tribinska sala, Dom omladine

 • Radionica: „Lično liderstvo – Kako ostvariti strateški plan ka sopstvenoj viziji”, Milica Pićurić, korporativni kouč; 
 • Radionica: „Frilensing u pejzažnoj arhitekturi – opcije i mogućnosti”, Amela Đurakovac, doktorand arhitekture; 
 • Radionica: „Photoshop i fotografija kroz frilensing”, Nemanja Sekulić, grafički dizajner. 

Individualni mentorski rad

Posle Festa bio je predviđen individualni mentorski rad sa zainteresovanim učesnicima koji su žele da saznaju i nauče više o freelance svetu poslovanja. U tom cilju održano je pet  mentorskih radionica iz oblasti: IT, novinarstva, grafičkog dizajna, marketinga, stiro štampe, u prostorijama Kancelarije za mlade.


Održane su sledeće radionice:

 • „Kako internet i društvene mreže koristiti za frilensing?”, mentorka je bila Miljana Kerču, koja je novinarka MTV-a i autor kursa Web novinarstvo na iAkademiji
 • „Izdvoji se – marketinški alati za frilensere”, mentori su bili sa sajta Honorarci i Miloš Belčević, ispred Opinodo;
 • „Od ideje do realizacije - biznis model za IT startap” , mentor je bio Milošem Belčevicem, bivši frilenser, koji je svoju karijeru započeo u iSerbia, da bi sada postao direktor danskog startapa Opinodo u Srbiji;
 • „Stiro štampa na tekstilu”, mentor je bio je prof. Srđan Plavšić;
 • „Logo dizajn - od skice do realizacije”, mentor je bio grafički dizajner Miloš Radmilac.

Freelance fest u okviru sva tri dana je okupio oko 500 mladih posetilaca. Oni su na licu mesta, a ogroman broj mladih putem TV prenosa, imali priliku da čuju priče, koje su im pokazale na primeru ljudi koji su iz ličnog isksutva govorili, kako je moguće kroz svoj rad adekvatno zaraditi na internetu.

Posle Festa preko 300 se učlanilo u „Mrežu mladih preduzetnika", preko 100 se prijavilo za mentorske individualne radionice i registrovalo na sajtove za traženje poslova.


Na sajtu „Mreže Mladih preduzetnika" je objavljen elektronski Vodič za frilensere koji je dosupan za čitanje i preuzimanje, sa smernicama, podacima i informacijam za sve koje zanima frilens tržište rada.