Vanja Nenadić: Kada ću ako ne sad?!

FOTO: Facebook

Za iSerbia portal, Vanja govori o tome da je porodica uvek bila njena najveća podrška, o iskustvu sa snimanja prvog filma u kom ima važniju ulogu „Biser Bojane“, ali i o predstavama u kojima trenutno igra.

Kada si shvatila da je gluma ono čime bi želela da se baviš?

Gluma je jedan od sastavnih delova mog života još od osnovne škole kada sam kao dvanaestogodišnjakinja postala član dramskog studija u Somboru. Glumica Olgica Nestorović, pod čijim vođstvom je studio bio, me je tada „zarazila“ glumom, koja je ispunila moje osnovno - srednjoškolske dane. Studije glume su, prema tome, došle kao logična posledica mog dotadašnjeg rada.

S obzirom na to da si studirala u Beogradu, da li to znači da si se prilikom upisa na fakultet odvojila od porodice, prijatelja i Sombora? Da li si imala podršku roditelja i bliskih prijatelja kada si odlučila da upišeš FDU?

Kada je gluma u pitanju, porodica je oduvek moja najveća podrška. S obzirom na to da je upis na FDU predstvaljao ostvarenje našeg sna, odvajanje nam nije tako teško palo. Sombor je moj grad, u kome sam odrasla i kome se uvek rado vraćam. Sa druge strane, Beograd je grad u kome sam provela najlepše studentske dane i koji mi pruža mnogo veće šanse za napredak u karijeri. Stoga sam se, nakon diplomiranja na FDU, odlučila da profesionalnu karijeru započnem na relaciji Sombor-Beograd.

Kada si dobila svoje prvo profesionalno angažovanje na „daskama koje život znače“?

Prvo profesionalno angažovanje dobila sam nakon završene druge godine fakulteta, kao deo diplomske predstave Milenije Stamenković „Draga Jelena“, koju i dalje vrlo uspešno izvodimo u Beogradskom dramskom pozorištu.

Da li si ikada pomišljaja da odustaneš ili si spremna ušla u svet glume?

Tek pre nekoliko meseci sam završila fakultet, a i po prirodi sam optimista, tako da nisam nikada pomislila da odustanem od svog poziva, koliko god on težak bio. Imam taj luksuz da radim ono što zaista volim, a i smatram da svako od nas treba da da najbolje od sebe i da treba mnogo više da delamo, a manje da se žalimo. Vreme će već pokazati da li to znači da sam ušla spremna u svet glume ili možda i nisam.

Stalan si član ansambla Narodnog pozorišta u Somboru od 2016. godine. U koliko predstava trenutno igraš i kako postižeš da uskladiš vreme s obzirom na to da si malo u Beogradu, malo u Somboru?

Trenutno igram u dve predstave Narodnog pozorišta Sombor i upravo spremam treću. To naravno nije nimalo lako, jer mi se dešavalo da u jednom danu tri puta pređem put Beograd-Sombor, ali kada radite ono što volite onda zaista ništa nije teško. Mladi glumci u Srbiji svakako nisu trenutno u poziciji da odbijaju poslove koji im se nude, tako da ja dajem sve od sebe da radim što više mogu ili što bi rekle moje starije kolege „kad ćeš ako ne sad“.

171_Princeza_i_dijamant_foto_by_Milan_Djurdjevic.jpg

FOTO: Narodno pozorište Sombor

Glumila si u seriji „Bićemo prvaci sveta“. Kakvo iskustvo nosiš sa snimanja i kako si zadovoljna svojom ulogom?

Imala sam priliku da budem deo sjajne ekipe i steknem brojna poznanstva. Iako moja uloga u seriji nije toliko značajna, ovo iskustvo mi je pomoglo da shvatim da u svojoj karijeri, pored pozorišta, želim da se okušam i u seriji/filmu.

Da li imaš svog glumačkog uzora? Ko ti od glumaca često daje savete, a koji se tiču vašeg posla?

Od malena pratim rad Narodnog pozorišta Sombor i svi glumci tog pozorišta su bili moji idoli i maštala sam o tome da sa njima delim scenu. Ta želja mi se i ostvarila, a ako se ta tradicija nastavi eto me ubrzo i u nekom filmu sa Meryl Streep.

Uskoro nas očekuje i premijera filma „Biser Bojane“, u kom igraš glavnu ulogu sa Slavenom Došlo. Kako si se snašla u glavnoj ulozi i kakva su ti očekivanja povodom filma?

S obzirom na to da je snimanje proteklo divno, sa odličnom ekipom i u sjajnoj atmosferi sigurna sam da će i rezultat biti pozitivan. Slaven i ja se dugo znamo, on je bio moj prvi partner na sceni u dramskom studiju kada smo bili deca i to što mi je partner u ovom filmu za mene ima poseban značaj. Imam pozitivnu tremu i uzbuđenje zato što je ovo moj prvi film sa većim zadatkom i nadam se da će lepo proći kod publike, a ona će najbolje reći kako sam se snašla.

BB_SBgr2.jpg

FOTO: Facebook

Imaš li u planu neko novo profesionalno angažovanje i gde, odnosno u kojim predstavama te trenutno možemo videti?

U Beogradskom dramskom pozorištu predstava „Draga Jelena“, predstava za decu „Magična Lira“ u Akademiji 28, trenutno radim na predstavi o Milanu Konjoviću u režiji Milana Neškovića, a biće uskoro još novosti za beogradsku publiku, ali je još rano da to otkrivam.

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.