Mladen Miljković: Snovi postaju stvarnost

FOTO: Privatna arhiva

U razgovoru sa njim ne možete da ne osetite ambiciju. Mladen radi u svom pozorištu i širi humanost. Iza sebe ima više od deset humanitarnih akcija u Svilajncu. Osnivanje Omladinskog amaterskog pozorišta ,,Mmaska’’ bio je očigledan nastavak njegove životne priče, dok je ovogodišnji prvi festival samo potvrda njegovog dugogodišnjeg zalaganja.


Da li ste oduvek znali da je gluma ono čime želite da se bavite?

Talenat je nešto što Vam je dato od rođenja, najbitnije od svega je spoznati ga i posvetiti mu se, raditi na sebi. Od malih nogu bio sam svestran, plesna škola, solo pevanje, karate... Od tih silnih školica i sekcija, došla je na red i škola glume. Miris starih dasaka, prvi znoj na čelu posle predstave i na kraju ogroman aplauz, odredili su čime ću se baviti u budućnosti. Zato je ovo savet svim roditeljima, da se pored škole posvete deci. Dozvoliti im razne sekcije iz oblasti sporta, kulture itd, jer će upravo to lutanje odrediti čime će se njihovo dete baviti u budućnosti i ne samo baviti već i živeti.


Vaš dramski studio ubrzo je prerastao u Omladinsko pozorište. Ovo je bila želja od samog početka ili su vremenom porasle ambicije?

Posle konačne odluke da ću biti glumac imao sam tri želje vezane za posao a koje su za mene bile nemoguće, san. Da upišem fakuletet, da po završetku otvorim pozorište koje sam otvorio 2016, a pre toga radio u studio od 2012. godine. Nemoguće se pretvorilo u moguće, a to je prvi pozorišni festival u svom gradu. Za mene najbitnija stvar na koju sam jako ponosan. Sve sam ovo ostvario sam, jer sam sanjao, želeo, i radio na sebi. Nisam sedeo u četiri zida i čekao kada će mi zazvoniti telefon.


Mladen2.jpg

FOTO: Privatna arhiva


Možete li nam reći nešto više o Maskinom Festivalu ,,SVILENA MASKA’’ , održanom prvi put ove godine? Kakva su bila očekivanja pre samog događaja?

Osnovati nešto nimalo nije lako, trudim se da uvek dobro razmislim o svakom projektu koji donosi pozitivne i negativne strane. Ali kada odlučim, siguran sam da će sve proći u najboljem redu, tako je bilo do sada, nadam se i ubuduće. „Svilena maska“ je bila potrebna Svilajncu, i gradjanima. Zato što je naš festival doveo više od 60 učesnika iz različitih gradova i više od 500 gledalaca, izazvao veliku medijsku pažnju, ugostio poznate i talentovane glumice u žiriju, Brankicu Sebastijanović i Mariju Stokić.

Najvažnije je da je doneo gradjanima jedan edukativni, kulturološki dogadjaj, bez komercijale i bez interesa. Moram reći da nisam očekivao da će prvi maskin fest „SVILENA MASKA" dostići ovakav brilijantan uspeh, očekivao sam to posle treće ili četvrte godine. Tako da sledeće godine moj Svilajnac i ja imamo ogroman zadatak da dostignemo ovaj uspeh.


Nije Vam stran ni humanitarni rad. Recite nam nešto više o akcijama koje ste sproveli u prethodnom periodu?

Nije, zato što je humanitarni rad deo mene i u krvi mi je, tako da mi je to najveće zadovoljstvo. Do sada smo uradili veliki broj humanitarnih akcija, sakupljali smo novac za obolelu decu, sakupili i podelili više od 200 paketića za socijalno ugroženu decu iz opštine Svilajnac, za dan ekologije smo očistili park u gradu... Tu sam za svaki vid saradnje, pomoći ne samo u svojoj opštini već i u celoj zemlji.


Od čega zavisi da li će vam ,,leći’’ uloga?

Najbolja kombinacija je kada uloga pronađe mene, zaista se trudim da se maksimalno posvetim zadatku. Prvi korak je litertura o delu, piscu. Takođe, da bi sve u potpunosti bilo odlično zavisi i od teksta, režije.
I najbitninji deo - velika ljubav, posvećenost i davanje zadatku.


Mladen3.jpg

FOTO: Privatna arhiva


Na koji način je došlo do uloge u seriji ,,Zvezdara’’ ? Kakva su Vaša iskustva?

Otišao sam na audicju i gospodin Dragoslav je želeo saradnju, a ja sam je sa zadovoljstvom prihvatio. Mnogo toga sam naučio o snimanju, to je zaista divna ekipa posvećena poslu i glumcima. Pošto mi je to bio prvi profesionalni angažman voleo bih da nastavim saradnju sa gospodinom Lazićem.


Šta je za Vas predstavljao najveći izazov u poslu kojim se bavite?

Verujte mi, najveći izazov je biti glumac u ovoj zemlji!


Kakav je osećaj bio kada ste se prvi put susreli sa već ostvarenim glumcima?

To je za mene nešto sveto i veliko, naši glumci, velikani, legende su za svaki vid poštovanja. Biti sa njima u društvu, pričati, raditi je nešto što ne mogu rečima opisati, velika čast i zadovoljstvo.

Kakvi su planovi za naredni period?

Naučio sam dobru lekciju, o novim projektima, idejama, planovima govorim nakon obavljenog posla. Za mene i jednog glumca najbitnije je raditi u kontinuitetu kako bi ste stigli do cilja. Za sada sve teče onako kao sam i želeo.