Kojim imenom oslovljavate veliku ljubav?

Foto: Marija Milosavljević, DOT Design

Marija Rakočević je rođena u Kragujevcu. Akademiju umetnosti, odsek gluma, završila je na Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Sa Bogdanom Milojevićem smo imali prilike da se upoznamo kada smo najavljivali monodramu „Led”, koju je pripremao za svoj master rad. Njih dvoje su ovog puta došli na ideju da zajedno pripreme duo dramu i kragujevačkoj publici predstave nešto drugačije od svakidašnjeg.

Duo drama „Zvala se Lorelaj” nastala je kombinovanjem motiva četiri dramska teksta Izraela Horovica i to: „Školice”, „Strelište”, „Akrobate” i „Scenska uputstva“. Predstava govori o posledicama jedne ljubavne veze: kako je bilo, kako jeste i kako je moglo da bude.

Ova predstava je 1997. godine bila na repertoaru tadašnjeg kragujevačkog pozorišta „Joakim Vujić” (sadašnji Knjaževsko-srpski teatar) u kojoj su igrali Vladan Živković i Marina Perić Stojanović. Nosilac čitavog projekta je bio glumac Vladan Živković, dok je reditelj bio Miroslav Trifunović.

Predstava, u režiji Aleksandra Milojevića Lije, nije obnova stare predstave, već drugačije čitanje i tumačenje istog teksta. O tome kako su tekle pripreme i o samoj predstavi, za portal iSerbia, govorili su glumci - Marija Rakočević i Bogdan Milojević.

- Šta je duo drama i kakva je razlika između vaše predstave i tzv. gostujućih „hit predstava”?

Marija: Po definiciji, duo drama je predstava sa dva lika i malo je „lakša” od monodrame, jer je težište svega podeljeno na dva dela. Termin „hit predstava” još nije definisan, ali recimo da je to predstava napravljena u komercijalne svrhe i koja je uglavnom (ne mora da znači) komedija i obično ima veliku posećenost i popularnost publike. Naša predstava nije komercijalna, nije komedija, kamernog je tipa, a kakva će biti posećenost – videćemo. Možda i postane „hit dramska predstava” (smeh).

Bogdan: Termin „hit predstava” počeo je da se koristi kako bi producenti određene „hit predstave” takoreći „dovukli” publiku u salu. Pomenuti termin, treba da dodeli publika nakon predstave, ako predstava to uopšte zaslužuje. Ne razmišljam o tome da će „Zvala se Lorelaj” postati „hit”. Meni je dovoljno da bude vrlo dobra, možda i odlična, a za „hit” uvek ima vremena.

- Budući da je duo drama izuzetno kompleksna sa glumačkog aspekta, koliko vam je bilo teško da je pripremite? Da li ste ranije igrali u nekoj duo drami?

Marija: Nije bilo lako, posebno kada se trudite da uradite sve kako treba i malo bolje od toga. Imali smo malo više od mesec dana da se pripremimo, naravno uz pomoć reditelja i ostalih saradnika. Nisam nikad igrala u duo drami, ovo je prvi put.

18489476_Lorelaj_o.jpg

Foto: Ivana Stojanović - Marija Rakočević u ulozi Lorelaj

Bogdan: Likovi koje sam tumačio do sada, uglavnom su bili vezani za srpsko podneblje. Ovo mi je prvi put da sam „otišao na zapad” zajedno sa svojim likom. Slobodno mogu da kažem da mi je bilo naporno, ali bio sam potpuno spreman na to. Ovo mi je prvi put da radim duo dramu i ne bih imao ništa protiv da se oprobam opet.

- Kada ste Vladana Živkovića pitali za korišćenje teksta, da li vam je dao neki savet ili smernicu kako da pristupite drami?

Marija: Bio je svestan da nećemo raditi obnovu starog teksta, ali nam je predočio kako su oni radili tada i dao nam je dobre savete. Takođe nam je i Marina Perić Stojanović dala dobre savete i mnogo smo im zahvalni zbog toga. Mladim glumcima je teško kad biraju tekst zbog autorskih prava koje moraju da dobiju i da plate, pa moraju da se dovijaju na razne načine, a Vladan Živković je bio svestan naše situacije i dosta nam je pomogao ustupanjem teksta i autorskih prava kojih je nosilac. Mnogo smo mu zahvalni na tome.

- Kako su tekle pripreme predstave? Kako se slažete i koliko ste kompatibilni u radu?

Marija: Bogdan i ja se dosta razlikujemo. Teško je kada je tako. Ali, dobra stvar je što nismo bili sujetni i svaki „konflikt” i kritika su bili dobronamerni i zato smo se lepo slagali, pregurali sve i napravili nešto. Možda je dobro i to što je on staloženiji od mene kad ja postanem osica (smeh). Bogdan je veoma dobar partner na sceni i nadam se još nekoj saradnji sa njim.

Bogdan: Kada se partneri mnogo razlikuju poput Marije i mene, apsolutno ne postoji razlog da predstava ispadne loše (smeh). Marija i ja smo se upoznali još 2010. godine na Akademiji umetnosti i još tada smo rekli da bi bilo lepo da uradimo jednu predstavu zajedno. Božja volja je bila da sačekamo sedam godina, ali ko zna zašto je to dobro. Malo je reći da je Marija odličan partner i slobodno mogu reći da je ovo tek početak jedne lepe saradnje.

- Koliko vam znači pomoć drugih kolega, a posebno reditelja Aleksandra Milojevića?

Marija: Mnogo znači. Mi smo krenuli sami, pa smo videli da nismo Stevo Žigon i ipak potražili pomoć. Aleksandar Milojević, poznatiji kao Lija, nam je pomogao mnogo i hvala mu na tome. Već sam u prethodnom pitanju objasnila i pomoć Vlade i Marine, imali smo i pomoć oko scenskog pokreta, tehničku pomoć, pomoć Knjaževsko-srpskog teatra od čistačice do upravnika. Stvarno luda vožnja.

18423012_vil.jpg

Foto: Ivana Stojanović - Bogdan Milojević u ulozi Vila

Bogdan: Mora da postoji „treće oko” na probi, u ovom slučaju odlučili smo da to bude Lija. Ovo je prva Lijina režija. Mislim da će biti zadovoljan svojim „prvencem”.

- Šta mislite, da li treba glumca odrediti za jedan žanr ili ne? Zašto obično dolazi do toga da jednog glumca pozivaju za samo komične ili uloge u dramama?

Marija: Ne bi trebalo određivati, osim ako je glumac ograničen, pa „mučenik” ne može drugo. Ima i toga. Trebalo bi da glumac bude sposoban da može sve da igra, ali danas glumci nemaju ni prilike da probaju i iskažu se u raznim žanrovima i ulogama, a i rediteljima je lakše da imaju proverene glumce za određene uloge, jer ne bi da rizikuju ili iz lenjosti ili iz produkcijskih razloga.

Bogdan: Glumac mora da bude spreman da iznese lik sluge, ali i lik gospodara. U današnje vreme, određeni glumci nisu krivi što su upali u „fah”. Dobar (veći) deo krivice, snose reditelji i producenti.

- Koja je poruka predstave? Zašto bi trebalo da je publika odgleda?

Marija: Pošto se sama predstava bavi muško-ženskim odnosima, u ovom slučaju tačnije jednom pričom između dvoje bivših partnera i posledicama te veze, poruku će publika sama da pronađe u zavisnosti od njihove lične priče i stavova. Želja nam je da publika posle predstave diskutuje i „stane na stranu” jednog ili drugog lika. Svako ima nekog ko im je manje-više „upropastio” život, pa će se možda naći u nekom liku, možda zamrzeti onog drugog, ko zna. Tema je bliska svima i nije crno-bela.

Predstava će se premijerno odigrati 26. maja u 20.00 časova u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, dok je prva repriza zakazana za 28. maj u 20.00 časova. Sve informacije o slobodnim mestima i rezervaciji karata možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici predstave ovde.

Igraju: Marija Rakočević (Lorelaj/Elza) i Bogdan Milojević (Vil). Režija: Aleksandar Milojević Lija. Inspicijent: Aleksandar Miloradović. Scenske borbe: Dobrica Rakočević. Šef tehnike: Saša Đorđević. Dizajn plakata: Marija Milosavljević (DOT Design).