Jelena Stefanović - obrazovanje u skladu sa interesovanjima
Privatna arhiva

Nedavno si pokrenula blog čije su glavne teme putovanja i svet studiranja. Pored želje da se lično izraziš, da li imaš neke ciljeve na duži period koje želiš da postigneš?


Na duže staze, blogom bih volela da inspirišem svoje vršnjake da budu vredni i entuzijastični. Da ne zaborave da biraju prema srcu, a ne prema očekivanjima okoline. Da ih podsetim na važnost obrazovanja, ali onog obrazovanja koje je u skladu sa njihovim interesovanjima. Takođe, volela bih da od mene čuju korisne stvari kao što su, na primer, mogli u tekstu sa savetima kako da pravilno odaberu turističku agenciju kada putuju, kojim poslovima mogu da se bave tokom studiranja, saveti za učenje bez muke i slično.

U današnje vreme postoji veliki broj blogera kojima je ovo zanimanje postalo unosan posao. Da li je teško ostati autentičan i dosledan sebi, a opet privući ciljnu grupu i izdvojiti se iz mase?


Polje za blogovanje za koje sam se opredelila je vrlo malo pokriveno. Opredelila sam se da o obrazovanju i korisnim informacijama za mlade pišem jer sam u to upućena, ne jer nema konkurencije. Prema mom mišljenju, ove teme su važnije od svake šminke i odeće. No, situacija je takva da fashion ili make-up blogeri privlače više publike. Iako se možda čini da ih ima na sve strane, za svakog od njih se nađe „deo kolača“ i mogućnost za zaradu.

Da li se susrećeš sa negativnim komentarima i ukoliko da, kako se nosiš sa njima?


Već četiri meseca vodim blog i do sada ni na jedan negativan komentar nisam naišla. Možda je i premalo vremena prošlo da bi stigli loši komentari. Doduše, moram da priznam da mi privatno kritike padaju teško, ali sa godinama se učim da umesto da ih doživim tragično, porazmislim o njima i, ako su na mestu, prihvatim ih i poboljšam se.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Imala si pomalo neobičan put kada je u pitanju odabir odgovarajućeg fakulteta. Šta te je privuklo turizmu i koliko je zapravo važno da studiramo ono što volimo?


Da, od nekoga ko je petnaest godina želeo da upiše glumu, preko nekoga ko je zalutao na Filološki fakultet, da bih se napokon pronašla i skrasila na studijama turizma. Turizam volim jer za mene predstavlja belu zastavu mira u svetu, vodi nas prelepim destinacijama, pejzažima i novim kulturama. Presrećna sam što će baš turizam biti oblast za koju ću imati diplomu!


A što se tiče važnosti studiranja onoga što volimo, smatram da je bolje ne upisati fakultet nego upisati bilo šta. Da mogu da se vratim nazad - Filološki ne bih ni upisala. Trošenje energije, vremena i truda na stvari koje nas ne zanimaju su ponekad prilično pogubni za psihu. Nažalost, mnogi smatraju da je sramota ne upisati fakultet, pa ih upisuju da bi imali diplome, što je tužno rešenje.

Turizam, kao i mnoga druga zanimanja, zahteva neprekidno istraživanje i usavršavanje van amfiteatra. Na koji način se trudiš da stekneš neformalno obrazovanje?


Volim da posećujem seminare. Veoma cenim seminare koje organizuju studenti Ekonomskog fakulteta i kada god je moguće da mi „padobranci“ sa drugih ustanova budemo prisutni, to i iskoristim. Osim toga, dosta polažem i na samoobrazovanje, odnosno učenje preko interneta. Takođe, volim i da budem upućena u aktuelna dešavanja od politike do kulture, što je za nekog ko je u svetu turizma vrlo važno. 

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Povremeno radiš i kao turistički vodič. Zbog čega te ovo zanimanje ispunjava? 


Uživam u posredništvu između turista i njima novim destinacijama. Trudim se da ne budem dosadni vodič koji govori vikipedijske činjenice. Volim da im probudim interesovanje za destinaciju na kojoj se nalaze, a kao veliki gurman najviše volim da im pričam o lokalnoj hrani koju destinacija nudi.


Za mene je zadovoljstvo ceo proces, od priprema ture do vođenja iste. Doduše, mnoge starije kolege tvrde da to olako shvatam i gotovo u kuknjavi izjavljuju da je najmanji deo posla turističkih vodiča pričanje priča putnicima. Ali, iskreno, i deo posla koji nije komunikacija sa putnicima mi je podjednako zanimljiv i izazovan.

Šta želiš svojim primerom da poručiš mladima kojima, možda, nedostaje hrabrosti da realizuju svoje ideje?


Bolje da probaju, pa ne uspeju, nego da ne probaju uopšte i kaju se čitavog života. Uostalom, iz svakog neuspeha, iz svake probe, naučimo nešto. Ne treba se ponašati kao da imamo sve vreme ovog sveta za naše ideje i snove. Nemamo. Stoga, lopatu u ruke, put treba da počne da se gradi još danas!Ako želite da zavirite u Lenin svet, obavezno posetite njen blog, a garantujemo vam da se nećete zadržati na samo jednom tekstu.